GÜMÜŞHANE’NİN ÖĞRETMEN GELİNİ TÜRKAN TURGAY

Öleceğiz müjdeler olsun, müjdeler olsun,
Ölümü de öldüren Rabb’e secdeler olsun. 
Necip Fazıl

 

Halil Bey ile İklima Hanımın yedinci evladı olarak 15 Temmuz 1943 tarihinde o zaman ilçemiz olan Bayburt’un Kitre Köyünde dünyaya geldi. İlkokulu köyünde tamamladı. Abisi Mehmet Çatalbaş’ın görevi gereği Gelibolu Ortaokulu, Zonguldak Mehmet Çelikel Lisesi orta kısmında okudu. 1960 yılında abisi Erzurum Ilıca Şeker Fabrikası Müfettişliğine atanınca Nene Hatun Kız Öğretmen Okulu’na başladı. İkinci sınıfta babası vefat edince okulu bıraktı. 3 Temmuz 1964 yılında Gümüşhane Yeniyol Köyü’nde öğretmen Bahri Turgay ile evlendi. Gümüşhane Mareşal Çakmak Eğitim Enstitüsü’nü dışarıdan bitirdi. 3 yıl Bayburt Kitre, 5 yıl Gümüşhane Çalık, 7 yıl Gümüşhane Pirahmet Köyü ve daha sonra 14 yıl Gümüşhane Gazipaşa İlkokulunda görev yaptı. Bu arada KTÜ Fatih Eğitim’de ön lisans eğitimini tamamladı. 1990 yılında Gazipaşa İlkokulu’ndan emekliye ayrıldı.   

Bayburt Kitre gelini Türkan Turgay öğretmen neşesi, milliyetçiliği, yardımseverliği ile şehrimizde iz bırakan eğitimcilerin en başında gelen bir değerimiz olarak bu şehrin hemen her sosyal ve kültürel aktivitelerinde gönüllü olarak görev aldı. 

Yer geldi bir yardım kermesinde, yer geldi bir eğitim faaliyetinde, yer geldi sosyal bir sorumluluk projesinde en önde yer alarak seksen yıllık ömrünün uzun bir döneminde bu şehrin aranan bir ismi oldu. 

Gümüşhane Kadınlar Birliği organizasyonlarında kitap toplama, gıda ve giysi yardımları temininde en önde yer alan isimlerin başında geldi. İşadamları olan oğullarının büyük desteğinde ihtiyaç sahibi öğrencilere burs sağladı. Bir nevi Ankara’da okuyan bilhassa kız öğrencilerimizin müşfik annesi oldu. 

Aynı zamanda yazmayı çok seviyordu. Hayata dair tespitleri, orijinal tespitleri, yürek ısıtan küçük öyküleri ve şiirleri ile bu şehrin en köklü gazetelerinden biri olan Kuşakkaya’da okurlarına seslendi. 

Hemen her öğretmenler gününde ve diğer gün ve gecelerde sırdaşı, elli yıllık arkadaşı Naciye Akagün, Behiye Işık, Hamiyet Acet, Gülcihan Yüce, Mevlüde Ural, Fatma Demir, Ömür Özer ve Ayşe Sağırkaya ile yer aldı. Güzel hitabeti ile günün anlam ve önemine binaen konuşmalar yaparak en güzel şiirlerinden seslendirdi. 

Ve en nihayetinde her canlının yaşadığı ölüm hadisesi hayat arkadaşı Bahri Turgay’ı dört yıl evvel kendisinden ayırdı. Ondan sonra Ankara defterini kapatarak eşinin hatıralarına binaen Gümüşhane’de kalmaya devam etti. 

2023 yılının son günlerinde çeşitli rahatsızlıkları yüzünden Trabzon’da kalp ameliyatına girdi. Ancak seksen yıllık yaşı bu ameliyatı kaldırmasına yetmeyerek hakiki âlem olan ahiret hayatına hicret etti. Gümüşhane Kemaliye Camii’nde kılınan namazında çocukları, akrabaları, sevenleri, öğrencileri ve iş arkadaşlarının yoğun bir katılımıyla 2023 yılının son gününde eşinin köyü olan Yeniyol’da eşinin yanına defnedildi. 

Çıkardığım hemen her eserim için beni arayan, imzalı kitabımı isteyen, hal ve hatırı soran, eşimin sağlığı ile ilgili sürekli bilgi alan ana yarım, canım ablacığım hemen her daim o gülen yüzünü, bilhassa yaşayarak anlattığın Bayburt ağırlıklı fıkralarını, yolumuzu çizen o mükemmel hatıralarını, içimizi ısıtan güzel nasihatlerini asla unutmayacağız. 

Geride bıraktığın eserler, öğrencilerin ve hatıraların bizlerin feneri olacaktır. Rabbim sana rahmetiyle muamele eylesin. Hz Hatice, Hz Ayşe ve Hz Fatıma annemize komşu olasın inşallah. Seni çok ama çok özleyeceğiz. Ruhun şâd olsun. 

TÜRKAN TURGAY
 

Tertemiz bir miras bıraktı bile,
Ülküyü her daim getirdi dile,
Rahmete kavuştu sevdası ile
Kâkülü benzerdi bir gonca güle,
Açıldı ve soldu Türkan öğretmen,
Ne zaman sır oldu Türkan öğretmen.
 

Tedavi gibiydi selamı özü,
Uğurlu gelirdi kelâmı sözü,
Rengârenk görürdü âlemi gözü,
Gümüşhane gibi tertemiz yüzü,
Açıldı ve soldu Türkan öğretmen,
Yıllara sur oldu Türkan öğretmen.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Baki Turan Tuncel
Baki Turan Tuncel - 4 ay Önce

Allah rahmet eylesin.Mekanı cennet olsun.

R. Esin Ataç Saraçoğlu
R. Esin Ataç Saraçoğlu - 4 ay Önce

Üzüntüm sonsuz. Anlattığınız gibi... Çok değerli bir Memleket severdi. O'nu tanıdığım için çok şanslıyım.
Allah gani gani rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun inşAllah.

DANİŞ ÇATALBAŞ
DANİŞ ÇATALBAŞ - 4 ay Önce

Güzel bir biyografi ve güzel bir şiir teşekkür ederiz

Handan şirin
Handan şirin - 4 ay Önce

Onu tanıma fırsatı bulmuştum erzurum sağlık meslek lisesi'nde canım arkadaşım özlemi ziyarete gelmişti tabiki hepimizi yıllardır görmesemde hep saugıyla andığım bir insandı mekanı cennet ruhu şad olsun sevenlerinin başı sağolsun nurlar içinde yat türkan teyzem

Ümit çatalbaş
Ümit çatalbaş - 4 ay Önce

Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun inşaAllah

NURAL. TUNCAY
NURAL. TUNCAY - 4 ay Önce

ÇOK ÜZÜLDÜM MEKANI CENNET OLSUN NURLARDA UYUSUN İNŞALLAH