İttifak ve Gümüşhane

İttifak; halklar, gruplar ya da egemen devletler arasında ortak faydayı sağlayacak karşılıklı çıkarlara dayalı kurulmuş ilişkiler olarak tanımlanabilir. Bu ilişkiler gizli ya da ilan edilmiş haliyle yürütülebilir.

Türk siyasi tarihinde siyasi partiler ilk kez, 24 Haziran'da yapılan Milletvekili Genel Seçimleri ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde ittifak yaparak halkın oyunu istedi. Bu gizli değil alenen yapılmış ve oy pusulalarında ittifakların adı kullanılmıştı.

Bu ittifaklar ‘Cumhur İttifakı’ ve ‘Millet İttifakı’ olarak şekillenmişti. Cumhur İttifakının başrollerinde iktidar partisi AK Parti ve muhalefet partisi MHP, Millet İttifakının başrollerinde ise ana muhalefet partisi CHP ve yeni kurulan İYİ Parti vardı. (SP ve DP’de Millet İttifakında)

Bu birliktelikler partilerin Genel Merkezler seviyesinde karşılıklı güven, sadakat ve jestlerle hiç  yara almadan titizlikle sürdürülüyor. Öyle ki, ittifakların zedelenmemesi nezaket çerçevesinde birçok seçim bölgesi müttefiklerine bırakıldı. Birkaç bölgede çatlak ses çıksa da, ya anında müdahale edildi ya da ittifak zarar görmesin diye bünyesinden ihraç edildi. Türkiye’nin birçok yerinde sağlam temeller üzerine kurulmuş olan ittifaklar var ve nezaket kuralları içerisinde varlığını devam ettiriyor.

YA GÜMÜŞHANE!

Gelelim Gümüşhane’de ittifak meselesine. Belediye başkan adaylarımızın birisi ittifak var diyor, birisi yok diyor, birisi kısmen var diyor. Hatta rakipler, bu söylemi siyasi malzeme olarak birbirlerine karşı kullanmışken ve tepede bu ittifak kararsızlığı varken, siz düşünün vatandaşın psikolojisini.

Gümüşhane’de ilk belediye başkan adaylığını açıklayan Millet İttifakı kanadından CHP’nin adayı Bedri Ağaç oldu. Müttefiki İYİ Parti ne yaptı? Ağaç’ın karşısına çıkabileceği en güçlü isim Mustafa Canlı ile çıktı.

Ardından Cumhur İttifakının baş mimarı AK Parti bir önceki seçimde 3 dönemlik MHP iktidarına büyük bir farkla son vererek Gümüşhane Belediyesini AK Parti saflarına katan mevcut başkan Ercan Çimen ile yola devam kararı alırken, ittifakın diğer ortağı MHP, yine İYİ Parti gibi çıkabileceği en güçlü isim hatta AK Parti'nin kurucu İl Başkanı ve ilk milletvekili Sabri Varan'ı, Ercan Çimen'den belediyeyi geri alsın diye aday gösterdi.

Şimdi bu durum karşısında seçmen ne düşünsün? İttifak var mı desin, yok mu desin? Bu arada yine olan gariban seçmene olacak.

İlçelerde de durum çok farklı değil. Torul’da AK Parti mevcut adayı Nidai Köroğlu ile devam kararı alırken MHP en güçlü isim olan Evren Özdemir ile kontra yaptı.

Kürtün’de yine AK Parti mevcut başkan Ahmet Kanat ile devam kararı alırken, yine MHP en güçlü isimlerin başında gelen Enver Şen ile kontra yaptı.

Köse’de de durum farklı değil. AK Parti mevcut başkan Şerif Aygün ile yola devam derken, MHP Aygün’e karşı Turgay Kesler ismi ile Köse’yi istediğini net biçimde ortaya koydu.

Şiran’da da büyük ihtimalle AK Parti-MHP düellosu yaşanacak. AK Parti mevcut başkanı Yavuz Altıparmak ile yola devam kararı alırken, MHP 2014 yılında az bir farkla kaybettiği belediyeyi geri almak için yeni bir vizyon olan Mutlu Özel ile seçime çok ciddi hazırlanıyor.

Beldelerde de çok farklı bir fotoğraf görünmüyor. Çok büyük sürprizler yaşanmaz ise, beldelerin tamamında AK Parti-MHP yarışı izleyeceğiz.

Gümüşhane’de seçim sonucu en çok merak edilen yer ise hiç kuşkusuz Kelkit olacak. AK Parti’nin yola devam etmeme kararı aldığı Kelkit Belediye Başkanı Ünal Yılmaz, bağımsız olarak yarışa gireceğini deklare etti. AK Parti Ünlüpınar belediye başkanı Aziz Nas’ı Kelkit için aday gösterdi. MHP ve İYİ Parti henüz adaylarını açıklamadı.

Millet İttifakı İYİ Parti ve CHP’nin de seçimlere çok ciddi hazırlandığı ve ittifakların labirente döndüğü Gümüşhane, çok renkli bir seçime gebe vesselam...

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ebru sevinc
Ebru sevinc - 5 yıl Önce

Harika bir yazi olmus