KAR ALTINDA KALAN KARAYOLLARI

Ülkemiz son yılların en yoğun kış mevsimini yaşıyor. Bir çok ilde okullar günlerdir tatil.Ders yapılamıyor. Kar yaşamı olumsuz etkiliyor.

Eskişehir'de on günden fazla aralıklarla yağan kar yağışı sonucu kar kalınlığı 70 cm. geçmişken bu satırları kaleme aldığım esnada kar yağışı tekrar başladı ve devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde Eskişehir'in diğer illerle bağlantı yollarının kapandığı haberini alınca şaşırdık doğrusu.

Hemen arkasından Gümüşhane'mizin internet habercilikte öncü sitesi www.gumushane.gen.tr 'de benzer bir haberi farklı formatta okuyunca ister istemez acaba? neden? ve niçin? sorularını kendi kendimize sormaya başladık.

Eskişehir ve Gümüşhane başta olmak üzere yurdumuzun bir çok ilinde yaşananları yan yana koyduğumuzda  son zamanlarda bu kurumda yaşanan acı gerçeklerle yüzleştiğimizi görüyoruz.

Haber sitesinden öğrendiğimize göre Gümüşhane Erzincan arasında bulunan Pöske Dağında, Karayolları ekiplerinin kendilerini dört gündür mağdur ettiğini haykıran araç sahipleri "Gelse çalışsalardı,bir greyder yollasalardı bu yol şimdiye açılırdı."diyorlar. Ama seslerini günler geçiyor kimselere duyuramıyorlar.

Karayollarından emekli olduğunu söyleyen bir kişi" Karayolları her gün bir greyderini buraya yollasaydı bu yol şimdiye çoktan açılırdı. Telefon açıyoruz, tipi var gelemiyoruz diyorlar. Müteahhit kendi cebini doldurmak için araçları göndermiyor.” ifadelerini kullanarak tepkisini dile getiriyor.

Kelkit Belediye Başkanı,Jandarma Komutanı mağdur yolcuların ve sürücülerin ziyaretine gidiyor ancak çile ızdırap devam ediyor.Yollar açılmıyor açılamıyor.

Aynı ızdırabın ve çilenin bir benzeri Eskişehir-Kütahya karayolunda yaşandı.Yol ulaşıma kapandı.Yolcular,sürücüler,öğrenciler kendilerine ulaşacak bir el bekliyor. Saatler geçiyor yol trafiğe bir türlü açılamıyor.Karayolları kurumuna burada da  tepki var.

Karayollarında alışık olmadığımız böylesi olumsuzlukların önceleri yaşanıyor muydu? diye haklı bir soruyu sorabiliriz. Bu sorunun cevabını Karayollarına yıllarını vermiş bir dostuma sordum. Aldığım cevaplar içimi acıttı sevgili okuyucular.
Karayolları, karla mücadele çalışmaları başta olmak üzere yol yapım  bakım hizmetlerini özelleştirdiğini anlattı bana dostum. Yüklenici firma eliyle bu tür hizmetleri yerine getirildiğinden bahsetti. Şayet yıllar önce böyle yol kapanmalarının yaşanması ne mümkün diye geçmişte yaptıkları hizmetleri anlattı.Sitemi vardı yapılanlara.

Yüklenici firma gerekli tedbir ve önlemlerini şayet almıyorsa işte yukarıda belirttiğimiz sorunlar vatandaşımızın canını acıtıyor yollarda çile çekilmesine sebep oluyor.

Bakınız Kütahya yolunda yüklenici firmanın Kar Savurucu olarak adlandırdığımız Rotatif aracının bulunmayışı yolun kapanmasına sebep oldu. İnsanlar saatlerce yolda mağdur kaldılar. Büyükşehir Belediye Başkanımızın direktifiyle yola Rotatif (Kar püskürtme) aracını sevk ederek gerekli müdahalede bulunup yolu ulaşıma açtık.

Görebildiğim kadarıyla Pöske Dağında da benzer durum var. Fırtına ve tipi ile mücadelede kar kalınlığının arttığı kesimlerde Dozer yahut  kar püskürtme araçlarının devreye konulması gerekirdi. Şayet yüklenici firmanın elinde bu araçlar bulunmuyorsa olan vatandaşa oluyor.

Yetişmiş personelini emekliye sevk eden veya başka bir ile görevlendirerek yol işlerini firmalara yaptırmaya çalışan Karayollarını bundan sonra daha büyük sıkıntıların ve sorunların beklediğini görmek lazım.Umarız yetkililer yaşananlardan gerekli dersleri çıkarırlar.

Yüklenici firmanın akaryakıt,yedek parça gibi kriterleri düşünerek kar yapma arzusunu da buna eklersek özellikle karla mücadelede tecrübeli ve yetişmiş personele fazla ücret vermemek için acemi şoför ve operatörlerle karla mücadele yapması yollarda yaşanan bu sorunların sebeplerinden sadece bir kaçı sevgili okuyucular.

Eskişehir'de 4000 Km.yi geçen köy yollarını, yoğun kar yağışına rağmen açık tutmayı başarırken İl ve İlçe yollarının Karayolları tarafından açılamaması tek bir cümle ile özetlenebilir. Yağan karda karayolları karın altında kaldı.
Dileyelim Çığ altında kalmadan gerekli önlemleri alırlar...

------
Alın terini emeği ile yoğurup haberden habere, kar kış demeden koşan, çalışan gazeteci dostlarımın gününü tebrik ederim.
YORUM EKLE