KORONAVİRÜS MÜ BAYRAM YAPSIN YOKSA BİZ Mİ ?

Bu ramazan bayramı bize daha önce hiç tecrübe etmediğimiz yeni bir bayram yaşatıyor. Bayramlarda büyüklerimizi ziyaret etmek ve bayramlarını kutlamak kültürümüzün bir parçasıdır. Ancak koronavirüs salgının önlenebilmesi için temas ve ziyaretlerin yapılmaması önem arz etmektedir. Bu nedenle evimizde bayramımızı sanal ortamları kullanarak sesli ve/veya görüntülü olarak uzaktan bayramlaşmalarla geçirebiliriz.

Bu bayram; dinimizin bir gereği olan bayram namazını camilerde kılamadık, dostlarımızla bire bir bayramlaşamadık, kucaklaşamadık ve birbirimize hasret kaldık. Bütün bunları hem kendimizi hem de dostlarımızı riske atmamak için yaptık, yapıyoruz ve de yapacağız. Özellikle yaşlı nüfusun daha fazla tehlike altında olduğuna dikkate etmek zorundayız. Yaşlılarla bayramlaşmak bizi daha sonra yaşlılarımızdan tamamen mahrum bırakabilir. Çünkü virüse karşı korunmada dikkatli olmazsak bizim yerimize korona bayram yapabilir.

Literatürde yapılan bilimsel çalışmalar koronavirüsün bulaştığı kişilerin bir kısmının hiç belirti vermediğini vurgulamaktadır. Sosyal mesafenin ortadan kalktığı bayramlaşma ortamlarında taşıyıcı kişiler başkalarına virüsü bulaştırabilir. Yaşadığımız bu acı tecrübeler bize tek bir kişinin yüzlerce hatta binlerce kişiye hastalık bulaştırdığını gösterdi.

Evlerimize kapandığımız bu zaman diliminde ruhumuzu dinleyerek kendimizi daha iyi tanıyabilir, alışkanlıklarımızı yeniden düzenleyebiliriz. Böylece sağlığımızın, yaşamanın ve bayramların kıymetini bilebiliriz. Bayram sonrasında yapmamız gereken işlerimize daha hazır hale gelebiliriz.

Koronavirüs nedeniyle bu bayramda evlerdeyiz. Bu durum hepimiz için yeni bir deneyim. Bireysel sağlığımızı korurken başkalarının sağlığını da riske atmayacağız. Dolayısıyla, bugün ve bayram süresince evlerdeyiz. Çünkü sağlık her şeyden önemlidir.

Aşısı ve ilacı asla bulunamayacak olan sevgi, saygı, neşe ve mutlulukla enfekte olduğumuz ve her daim bunları başkalarına bulaştıracağımız nice bayramlar dilerim…

YORUM EKLE