Ara
Gümüşhane
Açık
1°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,7255 %0.07
50,2504 %0.09
5.951,68 % 0,71
2023 YILI ÇOK ÖNEMLİ BİR YIL

2023 YILI ÇOK ÖNEMLİ BİR YIL

YAYINLAMA:

2023 Yılı gerçekten çok önemli bir yıl.

Bu yılı Türkiye Cumhurbaşkanlığı, Mevlana Yılı ilan etti.

2023 yılı Lozan Antlaşmasının ve Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yıldönümüdür.

Lozan Barış Antlaşması, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun dünyaca tanınması, onaylanması ve kabul edilmesidir.

Bunun yanında 29 Ekim 1923’de kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin de kuruluşunun 100. Yıldönümüdür. Önümüzdeki aylarda bugünü her yerde kutlayacağız.

Bunların yanında 2023 Yılı Türkiye’nin Avrupa Birliğine girişinde önemli adımların atılacağı bir yıl olacaktır diye düşünüyorum.

Çünkü Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Kuruluş yıldönümünde Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9 Temmuz 2023 tarihinde ABD Başkanı Biden ile Türkiye’nin AB’ye alınması konusunu telefonda görüştü. Biden, bu konuda Türkiye’yi desteklediğini belirtti. (Anadolu Ajansı, 09-07-2023)

Bunun yanında NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de: “Türkiye'nin AB'ye üyelik isteğini destekliyorum.” dedi. (Ajanslar, 10-07-2023)

Bunlar çok önemli ve güzel gelişmelerdir. Çünkü Türkiye’mizin geleceği Avrupa Birliği’ndedir.

TÜRKİYE AB İLİŞKİLERİ

Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak için uluslar arası gelişmeleri yakından takip etmiştir. Ve NATO, OECD gibi uluslararası kuruluşların etkin bir üyesi olmuştur.

1958 yılında kurulan Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET)’na 1959 yılında dönemin Başbakanı Menderes üyelik için başvuruda bulunmuştur.

AET Bakanlar Konseyi, Türkiye’nin bu başvurusunu kabul ediyor. Ve üyelik koşulları gerçekleşinceye kadar 12 Eylül 1963 tarihinde bir ortaklık antlaşması imzalanıyor. Bu antlaşma Ankara Antlaşması olarak tarihe geçmiştir.

Bu Antlaşmadan açıkça anlaşılmaktadır ki, "Türkiye-AET ortaklık ilişkisinin nihai hedefi Türkiye'nin Topluluğa tam üyeliğidir."

Türkiye, 14 Nisan 1987 tarihinde AB’ye resmen üyelik başvurusunda bulunmuştur.

16 Haziran 2004 tarihinde dönemin Başbakanı Erdoğan ile bu konuyu Güney-Hollanda Eyalet Milletvekili olarak Rotterdam’da görüştük. Kendilerine Avrupa’nın Türkiye’nin aday adaylığına çok sıcak baktığını anlattım. Ve Avrupa Parlamentosunda yapılacak Türkiye’nin aday adaylığına büyük bir çoğunluk evet diyecektir dedim. Erdoğan bu görüşmemizden çok memnun kalmıştı. O yıllarda gerçekten AB, Türkiye’ye çok olumlu bakıyordu ve destekliyordu.

Ve daha sonra Avrupa Parlamentosu’nda 17 Aralık 2004 tarihinde yapılan Türkiye’nin aday adaylığı oylamasına katılan 600 milletvekilinin 407’si EVET oyu vermiştir.

Oylamanın gizli yapılmasına rağmen bazı AP milletvekilleri evet oylarını Türkçe yazılı pankartlar kaldırarak belli etmişlerdir.

Şimdilerde son şeklini vermeye çalıştığım ATATÜRK VE CUMHURİYET kitabımızda bu konuları araştırıp yazmaya çalıştım. Bu kitabımızı en geç Ekim ayında hem Hollanda’da hem de Türkiye’de yayımlamaya çalışacağız. Bu kitapçığımızda da Türkiye’nin hedefinin AB olduğunu belirtmeye çalıştık.

Çünkü AB demek; İnsan haklarına ve onuruna saygı demektir.  AB demek; özgürlük, demokrasi, hukuk devleti, eşitlik, hoşgörü, sosyal yardımlaşma ve dayanışma demektir. AB demek;  insanların birbirlerinden sorumlu olması, refah toplumu, sekülerizm, egoizme karşı toplumsal birlik ve dayanışma demektir.

Türkiye’nin AB yolu hayırlı olsun.

Bekir Cebeci

Trabzon 25 Temmuz 2023

(Eski Güney-Hollanda Eyalet Milletvekili)

e-mail: [email protected]

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *