Örnek Belediye Başkanı Süleyman Sırrı Daltaban / Gümüşhane

1.Cihan Harbinde üsteğmen olarak görev yapan Süleyman Daltaban, savaş esnasında ağır yaralı olarak Ruslara esir düşüyor. Bu halde Rusya’ya götürülür. Ruslar yaraları gün geçtikçe artan ve büyüyen Süleyman Bey’i Rusya’da yaşayamayacağı düşünerek, ömrünün son zamanlarını memleketinde geçirerek orada vefat etsin, buralarda ölmesin  diye serbest bırakırlar. Zamanın zor koşulları altında Rusya’dan memlekete yorgun ve bitkin bir şekilde döner. Öldürmeyen Allah öldürmez sözü mukabilince, beklendiği üzere hemen ölmeyip ve yaraları iyileşir uzun seneler yaşar. 

Savaş esnasında gösterdiği kahramanlıklar dilden dile yayılmıştı. Cumhuriyet ilanı sonrasında Atatürk tarafından Gümüşhane’den mebus olarak görev yapması için kendisine telgraf çekilmiştir. Süleyman Bey usulünce bu görevi yapamayacağını ifade ederek, memleketine daha farklı hizmetler edebileceğini söyler. İlerleyen dönemlerde belediye başkanlığına adaylığını koyar ve Süleyman Bey Belediye Başkanı seçilir. Zor zamanlardır Ülke savaştan yeni çıkmış, maddi ve birçok imkânsızlıklar yaşanmaktadır. Süleyman Bey, geçimini Daltaban çarşısında bulunan dükkânından karşılamakta olup yem yiyecek için birde bostan ekmekte idi.

Süleyman Bey seçilir seçilmez Daltaban çarşısındaki Bezzaz olan dükkânını (Bezzaz: Bez satan manifaturacı) başkasına devreder. Bu kararı almasında en büyük etken, hassas bir insan olması gelmekteydi. Gümüşhane’de malum kısıtlı belki ’de tek bez satan dükkâna sahip ve Belediye ihtiyaç olarak bez vb. ürünleri alırken, kimsenin aklıma olumsuz düşünce gelmesin diye bu kararı almıştır. (-Kendine iltimas sağlıyor, vb. dedikodularının oluşmamasını istiyordu.).

Uzun süre Belediye Başkanlığı yapan Süleyman Bey ülkenin durumunu göz önüne alarak bu durumda, - Ben nasıl maaş alabilirim? Zaten bir bostanım var geçimimi sağlayabiliyorum, şükür. Ülkenin başka yerlere harcayacak paraya ihtiyacı var diyerek, 8 yıl (1934-1942 arası) maaş almadan görevini yerine getirir. 

Genç yaş denilebilecek yaşlarda Belediye Başkanlığı yapmış, zarif, sanatkâr ve mangal gibi bir vatansever yüreğe sahip Süleyman bey, 1963 yılı soğuk bir şubat günü hayata gözlerini kapamıştır. Bu hassas düşünceye sahip hemşerilerimiz, büyüklerimiz bizlere güzel örnek olmayı başarmıştır. Allah C.C. sağladıkları katkılar için onlardan razı olsun. Mekânları cennet olsun. (DT:1896,ÖT:1963)

Kaynak (Anlatan): Fethi DALTABAN
Yazar: Adem EZBER 
Tarih: 13.01.2019
Yer: Yalın Kavak Köyü Derneği / Çankaya – ANKARA

YORUM EKLE
YORUMLAR
yakup kurtaran
yakup kurtaran - 5 yıl Önce

Allah rahmet etsin.Günümüz hırsızları da birazcık ders alsın