YAPRAK DÖKÜMÜ

“Ölümün son iyiliği bir daha ölümün olmamasıdır.”
Nietzsche

Nisan ile birlikte her ne kadar bahar yaşıyor isek de bizi terk etmeyen soğuklar, zirvelere bembeyaz bir gelinlik giydirmekle meşgul. Kuşakkaya zirvelerinden hiç eksilmeyen sisin ardından görünen muhteşem manzara Canca Kalesi’ne nazire yapar gibi. Harşit Çayı Vavuk’tan aldığı coşku ile bir başka türkü fısıldıyor adeta.

Ve Gümüşhane’de yaprak dökümü başlıyor. Bir bir asıl hakiki âleme doğru gidiyor şehrimizin ilk tanıkları. Hemen her gün Kemaliye Camii’nden verilen salalar bir şehrin son tanıklarına son vazifelerini yapıyorlar.

Şehrimizin ilk sanayicilerinden Biriketçi Cemal’in değerli eşleri Nazmiye Demirel annemizi kaybettik ilkin. Annemiz Gümüşhane Kamuoyu Bilinçlendirme Derneği Başkanı ve bu şehri riyasız ve çıkarsız en çok seven Eyüp Demirel’in annesiydi aynı zamanda.

Üçkol (Bolodor) Köyü’nden Ahmet Değer nam-ı diğer Kolcu Ahmet’i kaybettik doksan küsur yaşında. O beyaz foteri, dik ve kararlı yürüyüşü, davudi sesiyle hafızlarımızda yer etmişti. Ve o bu şehrin yaşayan efsanelerinden biriydi. 

Gümüşhane’nin yaşayan hafızalarından birisi olan ve şehrin en köklü gazetelerinden Kuşakkaya Gazetesi kurucusu ve başyazarı Turan Tuğlu’nun abisi Orhan Celal Tuğlu hayatını kaybetti daha sonra.

Diğer yandan Mart ayında Merhum Atölyeci (Marangoz) Adnan Dülgeroğlu’nun hanımı Pakize Dülgeroğlu annemizi 95 yaşında yolcu eyledik hakiki âleme. Bir tarih daha sessiz sedasız binmişti ecel atına. Bir bir tarihimiz ölmekteydi aslında. Ve kaybolan her tarihi değerimiz misali gözyaşı döküyorduk gidenlerin ardından.  

Mart’ın son günlerinde Gözeler (Tenbeda) Köyü’nden Aydın Saran amcamızı kaybettik ilkin. Şehrin sevilen ve sayılan şahsiyetlerinden biriydi Aydın amcamız. 

Nisan’ın ilk haftasında Gümüşhane’nin renkli siması, siyasetin ve ticari hayatın sevilen yüzü Bahçelik (Coloşana) Köyü’nden Terzi Ali Şahin ağabeyimizin biricik evladı Murat Şahin kardeşimizi kaybettik hayatının baharında. 

Müteakibinde Bağlarbaşı Mahallesi’nden Mustafa Daloğlu hocamızı yolculadık öteler âlemine.

Daha sonra Gözeler (Tenbeda) Köyü’nün en renkli simalarından Vahit Eryılmaz ağabeyimizi de kaybettik. Gümüşhane’nin belki de en renkli simalarının en başında geliyordu. Muhabbeti, komik hatıraları ve merhameti ile bu şehirde gerçekten kalıcı iz bırakanlardan biriydi.

Diğer yandan Gümüşhane Belediyesi’nin ilk muhasiplerinden ve sonrasında ilk şoförlerinden bu şehrin en yerlisi Daltaban Mahallesi’nden Atakan Altan ağabeyimizi kaybettik. 18 Nisan’da Kalederesi’nde toprağa verdik. Ve şehrimizin yaşayan hafızalarından birini daha kaybetmenin ızdırabındayız.  

Ve 19 Nisan 2019 Cuma günü şehrimizin ticari ve siyasi hayatının en renklisi Dölekli Şehri Gergin’in çok uzaklarda İstanbul’da rahmet-i Rahman’a tevdi eylediğini öğrendik. Şehrimizin önemli iki siması Elbeyi ile Mürsel Gergin’in de amcaları olan namı diğer Topal Şehri Emmi’yi de uğurladık öteler ötesine.        

Ve isimlerini yazamadığımız onca değerimizi bir bir gönderiyoruz. Yarın kim bilir sıra bizdedir belki de. Rabbim her şeyin en hayırlısını ve ölümün de hayırlı olanını nasip eylesin bizlere. Berat Gecesi’nin tüm İslam âlemine hayırlara vesile olmasını diler tüm geçmişlerimiz için siz değerli okurlarımdan Fatiha rica ediyorum.  

YORUM EKLE