Karahanoğlu: Gümüşhane'yi 2029 marka şehir hedefine hazırlayacağız

AK Parti Gümüşhane Belediye Başkan aday adayı İnşaat Yüksek Mühendisi Halil İbrahim Karahanoğlu, “Gümüşhane’nin 'Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi'ni hazırlayan ilk Belediye olacağız” dedi.

Karahanoğlu: Gümüşhane'yi 2029 marka şehir hedefine hazırlayacağız

İnşaat sektöründe yaptığı yenilikçi projelerle adından sıkça söz ettiren İnşaat Yüksek Mühendisi Halil İbrahim Karahanoğlu, kentsel dönüşüm konusundaki projelerini maddeler halinde Gümüşhane kamuoyuyla paylaştı.

Yaptığı açıklamada Gümüşhane Belediye Başkanı olursa Gümüşhane’nin Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesini hazırlayan ilk belediye olacağını kaydeden Karahanoğlu, Gümüşhane’nin gelecek vizyonu için mastır plan çalışması yapacaklarını söyledi.

“Kentsel dönüşümde kentin 30 yıllık hikayesini yazacağız”

Karahanoğlu, şunları söyledi: “Gümüşhane için hazırlanacak Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’nin amacı; kent bütünü içerisinde kalan alanların yapılaşma süreci değerlendirilerek sağlıksız, güvensiz, ekonomik ömrünü tamamlamış, kent siluetini bozan plansız yapı stokunun kentsel sosyal ve teknik altyapı yetersizliği hususlarını da dikkate alarak planlı, sağlıklı ve güvenli yaşam alanları oluşturmak ve kentsel kalitenin arttırılmasını sağlamaktır. Gelecek kuşakların ihtiyaçları göz önünde bulundurulduğunda, kentsel dönüşüm uygulamaları ile imar mevzuatına aykırı yapılaşan yapıların yer aldığı kentlerin sürdürülebilir kentlere dönüştürülmesi gerekmektedir. Bakanlığın açıkladığı Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesine göre, artık Türkiye’de parçacıl çözümler yerine kentin tümünü ilgilendiren bütüncül çözümler geliştirilecek. Nasıl ki imar planlarında kentin 30 yıl sonrasını öngörmeye çalışıyorsak, şimdi de kentsel dönüşümde kentin 30 yıllık hikayesini yazacağız”

“Şehrimizin 30 yıl sonraki ihtiyaçları gözetilerek yapılacaktır”

Hazırlayacakları yeni imar planının Gümüşhane’nin 30 yıl sonraki ihtiyaçları gözetilerek yapılacağını, bütün imar planlarının insan odaklı olacağını ve ekonomik, sosyal, kültürel değerler göz önünde bulundurularak, bilimsellikten şaşmadan hazırlanacağını vurgulayan Karahanoğlu, “Bu eksende yeni mücavir alan olarak, doğuda Akçakale, batıda İkisu ile Gümüşhane'nin tüm mahallelerini içine alacak şekilde yeni bir planlama gerekmektedir. Bu sınırlar içerisinde etaplaşma yapılarak sağlıklı ülke nirengi sistemine bağlantısı yapılmış, hali hazır haritalar hazırlayarak kadastro paftaları günün ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yenilenecektir. Bu alanlar şehrimizin gelişmesine temel dayanak olacağı gibi, planladığımız birçok hizmet için bizlere ferah alanlar sağlayacaktır” diye konuştu.

“Birçok sorun, kentsel dönüşüm uygulamalarını mecburi kılmıştır”

Trafik, otopark, sosyal alanların olmayışı, depreme dayanıksız yorgun yapılar, afet durumlarında girilemeyecek dar sokaklar, gürültü kirliliği ve daha birçok sorun, şehir merkezinde kentsel dönüşüm uygulamalarını mecburi kıldığını kaydeden Karahanoğlu, “Dar ve sağlıksız sokaklar yerini, geniş ve ferah caddelere, sağlıksız otopark alanları yerini modern, estetik, kapalı ve açık otoparklara bırakacaktır. Çocuklar toprakla ve yeşille buluşmanın keyfini sürecek, güvenli ve huzurlu oyun parklarına sahip olacaktır. Sohbet ve çay ortamlarımız, güneş görmeyen sağlıksız odalar yerine, yeşilin her türlüsünü barındıran, kuş sesleri arasındaki botanik sayılabilecek parklarda yapılacaktır. Şehir merkezi, yemyeşil, spor alanları barındıran estetik yapılarla bambaşka bir kimliğe kavuşacaktır. Engelli geçişleri, yangın söndürme sistemleri, hasta ve yük asansörleri ve daha birçok ayrıntıyı içeren yapılarımız, her yönüyle, her ihtiyaca cevap verebilecek şekilde imar edilecektir. Çünkü biz insan için varız, insana hizmet için varız. Bütün bu problemlerin çözümü Gümüşhane Şehir Merkezi Kentsel Dönüşüm Uygulaması ile inşallah çözülecektir. Çarşı merkezi kentsel dönüşümünde Gümüşhane tarihi dokusuna uygun olarak nezih uygulamalar yapılacaktır. Bu alanlarda yapılacak dönüşümler, Gümüşhane şehrinin tarihi kimliğini yansıtacaktır. Bu kimliğe ait izleri barındıracaktır. Çeşmesi, kaldırımları ve yol döşemeleri ile bütünlük içerisinde Kültürel Mahalleler oluşturacaktır. Yeni ve müreffeh yapı kümelerinde, iş kolları belirli planlamalar ile düzenli ve gerekli altyapı hizmetlerinden faydalanarak daha verimli ekonomi üretebilecektir” dedi.

“Şehir turizmini canlandıracağız”

Gümüşhane Şehir Merkezi Kentsel Dönüşüm uygulamasında uygulama yapılacak yerlerde önceliklerinin bireysel hakların korunması olacağını belirten Karahanoğlu, “Hak sahiplerinin bireysel hakları korunmakla birlikte bu bölgelerde dar ve orta gelirliler için konut imkânı sağlanacaktır. Gümüşhane Şehir Merkezi Kentsel Dönüşüm Uygulaması ile şehir merkezindeki yaşam kalitesi artacak, bu bölgelerde kamu yararına kullanılacak kentsel alanlar açılacaktır. Bütün uygulamalarda gözeteceğimiz temel hedef, hak sahipleri ve kamu yararı olacaktır. Bu sayede çevre kalitesi yükselecek, mevcut varlıklarımız korunarak güzellikleri geleceğe taşınacaktır. Şehrin gereksiz ve plansız yapılaşmasının önüne geçeceğiz, gelecek nesillerimize, içinde duygu barındıran mimari eserler, içinde yaşadıkça ruhumuzu dinlendiren peyzaj düzenlemeleri ile huzurlu bir Gümüşhane hazırlayacağız. Yapılacak estetik yapılar, şehrimizin içinde yaşayanlara, hatta dışarıdan gelecek misafirlerimize, kimi zaman tarihimizi, kimi zaman kültürümüzü ifade edecektir. Tarihsel ve kültürel çevrenin korunması ve çeşitlendirilmesi, fiziksel mekân kalitesinin artması, aynı zamanda şehir turizmini de canlandıracaktır” diye konuştu.

Bu planın Gümüşhane Şehir Merkezi Kentsel Dönüşüm Uygulaması ile şehrin alt ve üst yapı sorunlarını da çözeceğini dile getiren Karahanoğlu, “Kentsel dönüşüm, sadece bir üst yapı dönüşümü olmayacaktır. Yeni İmar Planı ve Kentsel Dönüşüm Uygulamaları ile kördüğüm olmuş altyapı sorunlarımız da çözülecektir. Sadece konut alanları değil tabi ki şehir merkezi çarşılarında da kentsel dönüşün planları uygulanacaktır” ifadelerini kullandı.

“Gümüşhane'yi 2029 marka şehir hedefine hazırlayacağız”

Gümüşhane Şehir Merkezi Kentsel Dönüşüm Planı uygulanırken Gümüşhane'yi 2029 Marka Şehir hedefine hazırlarken, kültürel yapıyı ön plana çıkarmak, Gümüşhane'nin ihtişamını yeniden canlandırmanın birinci öncelikleri olacağını belirten Karahanıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Kültürel değerleri ortaya çıkarıp, bunu turizme ve ekonomiye kazandırmak için Gümüşhane Kentsel Dönüşüm Uygulamasını hayata geçireceğiz. Gümüşhane ihtişamı ve tarihi dokusuna uygun, uygulama planlarımızdan birisi El Sanatları Çarşısı olacaktır. Bu çarşımızda Gümüşhane Belediyesi Ekonomi Geliştirme ve Eğitim Merkezi bünyesinde açacağımız El Sanatları ve Beceri Kursları'ndan mezun olan başarılı kursiyerlerimize alan tahsis ederek hem ekonomiye katılmalarını sağlayacak, hem de Şehrimize ait yöresel ürünler tasarlanarak satışa sunulacaktır. Bu yapılara kimi zaman tarihi atmosferi koklamak, kimi zaman gümüş ürünlerinden hediyelik el emeği göz nuru eserler almak, kimi zaman da el işi sanatlarını öğrenip uygulamak amacı ile turizm canlılığını sağlayacağız. GBEGEM bünyesindeki yapılanma sayesinde Gümüşhane’nin ulusal ve uluslararası alanda tanıtımını planlayarak, tur ağı içerisine dâhil edilmesini sağlayacağız. İşte bu uygulamalar sayesinde, Gümüşhane'ye gelen ziyaretçiler unutulmaz anlar yaşayacak, alışverişleri ile şehir ekonomisine katkıda bulunacak, aynı zamanda buradan aldıkları ürünler ile Gümüşhane’nin bireysel reklamlarını yapmalarını da sağlamış olacağız” dedi. Bütün Kentsel Dönüşüm Uygulamalarımızın, uygulama ve takibini yapmak üzere Gümüşhane Belediyesi Bünyesinde Kentsel Dönüşüm Birimini etkin bir şekilde kuracağız ve bütün uygulamaları bu birim kontrolünde yapacağız. Yeşile doymuş bir Gümüşhane ve hangi açıdan bakarsanız bakın daima yeşili göreceğimiz bir Gümüşhane ana hedefimizdir.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER