Gümüşhane’nin kurtuluşunu Eskişehir’de kutladılar

Eskişehirdeki Gümüşhaneliler Derneği her yıl geleneksel olarak kutladığı 15 Şubat Gümüşhane’nin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 101.Yılı gecesini coşku içerisinde kutladı.

Gümüşhane’nin kurtuluşunu Eskişehir’de kutladılar

Eskişehirdeki Gümüşhaneliler Derneği her yıl geleneksel olarak kutladığı 15 Şubat Gümüşhane’nin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 101.Yılı gecesini coşku içerisinde kutladı.

Eskişehir Öğretmenevi Mavi Salonunda düzenlenen programa Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt başta olmak üzere, AK Parti Tepebaşı Belediye Başkan Adayı Hasan Tunç, Vatan Partisi Tepebaşı Belediye Başkan Adayı Temel Aras, Sarar Fabrikaları Protokol Müdürü Alaattin Çoban, Ankara Gümüşhaneli Bürokratlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hakime Zal, Kütahya, Afyon ve İstanbul’dan Gümüşhaneli hemşerilerimiz ile birlikte Eskişehir’de ikamet edenler katıldı.

Kütahya’da TEDAŞ İl Müdürü olarak görev yapmakta iken Dumlupınar Şehitliğini ziyaret ettiğinde Gümüşhaneli şehitleri arayıp bulduğunu, hepsinin rütbeli asker ve Torul İlçemizden çoğunlukta olduklarının altını çizerek açılış konuşmasına başlayan Dernek Başkanı İrfan Ataman, bu topraklar bizler için namusumuz gibi kutsaldır diyerek geceye katılan konuklara teşekkür etti.

Birlik, beraberlik içerisinde Eskişehir’de sosyal ve kültürel yaşama faaliyetleriyle renk ve kalite kattıklarının altını çizen Başkan Ataman sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün 15 Şubat ve bizler Eskişehir’de şirin Gümüşhane’mizin düşman işgalinden kurtuluşunu hep birlikte kutluyoruz. Hepinize katılımınızdan dolayı yönetim kurulum adına teşekkür ediyorum. Sizlerin desteği ile yeni seçilen yönetim kurulu olarak geçtiğimiz ay göreve başladık. Geçmiş yönetime yapmış olduğu hizmetlerinden dolayı sizler adına şükranlarımı sunuyorum. Bizlerin gönlündeki sevda Gümüşhanemiz ve Gümüşhaneliler. Eskişehirde yaşıyoruz. Komşularımız Eskişehirli. Hatta birçok hemşehrimin eşleri Eskişehirli. Eskişehirlilerle akraba olduk kardeş olduk dost olduk. Zaten bundan dolayı Porsuk ile Harşitin kardeşliğini ve dostluğunu faaliyetlerimizde önemsiyoruz. Birlik beraberlik içerisinde faaliyetlerimize sizlerden aldığımız destek ile devam edeceğiz.” 

Gümüşhane’nin ilk kuruluş yerinin Daltaban semtinin olduğunu sözlerine ekleyen Dernek Başkanı İrfan Ataman sözlerini ilginç bir tekerleme ile tamamladı: “Daltabandan içeri sağ tarafta iki kahvehane yanında bir aşhane, susuz bir memişhane, tek doktorlu hastane al sana Gümüşhane denilen halden bugün merkez nüfusunun 55 Bin olduğu bir şehir haline gelmiştir. Kurtuluşumuz kutlu olsun hepinize selam ve sevgiler sunuyorum.”

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ta yaptığı selamlama konuşmasında Eskişehir’de Gümüşhaneli hemşerilerimizin yaptığı etkinliklere katılmaya gayret ettiğini, çalışmalarıyla Eskişehir’de renk kattıklarını onlarla birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu sözlerine ekledi.

Dernek faaliyetlerinin sunu olarak geceye katılan konuklara izlettirilmesinden sonra Türk Halk Müziğinin güçlü sesi Murat Şan ve ekibi sahne aldı. Birbirinden güzel okuduğu Gümüşhane yöresine ait türkülerle dinleyicilerden alkış aldı.

Gümüşhane’nin Tekke Beldesinden Şair-Yazar Bilal Şahin’in “Gümüşhanem” adlı kendi yazdığı şiiri okuması sonrasında Kemençeci Ali sahneye çıktı. Çaldığı oyun havalarıyla Gümüşhanelilere unutulmaz bir gece yaşattı. Geceye katılan belediye başkanları hemşerilerimizle el ele tutuşarak kemençe eşliğinde horon oynayıp stres attılar.

Ankara’dan geceye katılan Hakime Zal yöresel kıyafetler giyerek sahnede Gümüşhane kültürüne ve geleneğine ait bir gösterimde bulundu. İzleyiciler tarafından ilgi ile izlenen gösterimde Gümüşhane yöresine ait maniler söyleyip şehrin renkli simalarına ait yaşanmış hikayeleri yöresel şive ile paylaştı.

Son zamanlarda Gümüşhane kültürüne büyük katkıları olan Hakime Zal’ın özellikle Galandar geleneği, yöresel yemekleri ve tarihi güzellikleriyle süslediği sunumunda izleyicilerle kurduğu diyaloglar unutulmaz anlara sahne oldu.

Gümüşhane’den gece için getirilen yöresel ürünlerimizden pestil ve kömenin de ikram edildiği gecenin sunuculuğunu Dernek Başkan Yardımcısı Hüseyin Turhan yaptı. Gümüşhane’den getirdikleri gelenek ve görenekleri kendilerinden sonraki kuşaklara aktarmak için tarihi sorumlulukları bulunduğunu belirten Turhan, masaları dolaşarak bazı hemşerilerimizle Gümüşhane ve 15 Şubat hakkında kısa röportajlar yaparak duygu ve düşüncelerini aldı.

Mazeretleri nedeniyle Gümüşhane Valisi Kamuran Tunçbilek, Gümüşhane Milletvekili Osman Akgül, Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Bilecik Üniversitesi Genel Sekreteri Cihan Darcan telgraf göndererek emeği geçenlere teşekkür edip Gümüşhane’nin 101.kurtuluş gecesini kutladı.

Eskişehirde çeşitli Üniversitelerde okuyan Gümüşhaneli öğrencilerinde ilgi gösterdiği gecede Ali Çolak ve Şeyma Kurt isimli öğrenciler yöremize ait şiirler okuyarak duygu dolu anların yaşanmasına sebep oldular.

Gecenin sonunda duygu ve düşüncelerini dile getiren hemşerilerimiz unutulmaz bir kurtuluş gecesi yaşadıklarını, emeği geçen dernek yönetimine ve katılanlara teşekkür ettiler. Adeta Gümüşhane’ye gitmiş gibi anlar yaşadıklarını dile getiren konuklar gönüllerince eğlendiklerini dile getirdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER