Ara
Gümüşhane
Kapalı
21°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
39,5851 %-0.32
45,6681 %-0.99
4.328,32 % 1,03
Çarşının Gülen Yüzü, Esnafın Onur Abidesi: H. Salih Korkut

Çarşının Gülen Yüzü, Esnafın Onur Abidesi: H. Salih Korkut

YAYINLAMA:

Gümüşhane’nin çarşısında yıllardır eksilmeyen bir sıcaklık varsa, o sıcaklığın kaynağında H. Salih Korkut gibi esnaflar yer alır. 1939 yılında Gümüşhane’de dünyaya gelen Korkut, hayatını babasının terbiye ettiği tezgâhta, alın teriyle yoğrulmuş bir başarı öyküsüne dönüştürmüştür.

Köklü bir ailenin evladıdır. “Çarşının gülü” olarak tanınan merhum esnaf İsmail Korkut’un oğludur. Babasının küçük ama bereketli bakkalcı dükkânı, onun ellerinde zamanla gelişmiş; mobilya ticaretiyle markalaşmış bir işletmeye dönüşmüştür. Bugün hâlâ ayakta olan bu işletme, sadece ticaretin değil, esnaflığın kültürünü yaşatma misyonunu da üstlenmiştir.

Atasözüdür: "Oğul babayı geçmeli." H. Salih Korkut bu vecizeyi hayatına nakşetmiş, babasından aldığı emaneti ileriye taşımış bir örnek olmuştur. Ticaretteki başarısını, güler yüzüyle, müşteriyle kurduğu samimi iletişimle pekiştirmiştir. Onun mağazasına uğrayan sadece eşya almaz; bir tebessüm, bir selam, bir dua da alır.

Salih Bey’in hayatında sadece ticaret değil, paylaşmak ve seyahat etmek de önemli bir yer tutar. Dostlukları yalnız Gümüşhane ile sınırlı değildir. Komşu köylerde, ilçelerde ve illerde uzanan bir dost halkası vardır. Bu geniş çevrenin ardında onun yardımsever, inançlı ve mütevazı kişiliği yatar. Milli ve manevi değerlere olan bağlılığı, yaşamına yön veren temel pusuladır.

Yaşına rağmen dinçliği, duruşu ve enerjisiyle çevresine hâlâ ilham veren H. Salih Korkut, sadece bir esnaf değil; Gümüşhane kültürünün yaşayan bir parçasıdır. O, dükkanın kapısında otururken aslında bir gelenek bekçiliği yapar. Dünü bugüne, bugünü yarına bağlayan gönül köprülerinden biridir. .

Gümüşhane'nin böyle değerlerini yazmak hem bir borç hem de hemşerilik aidiyet duygusunu pekiştirmek adına gösterilmesi gereken bir vefadır diye düşünmekteyim.

Bugün H. Salih KORKUT'u anlatmak, sadece bir kişiyi değil; bir dönemi, bir değerler manzumesini, bir esnaf ahlakını anlatmaktır. O, halktan biridir ama halk için yaşayan nadide bir örnektir.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *