Ara
Gümüşhane
Az bulutlu
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,5614 %0.07
49,6354 %0.14
5.765,82 % 0,34

DOĞA SPORLARI

YAYINLAMA:

Kıymetli sporsever okuyucular; sizleri saygı,  hürmet ve muhabbetle selamlıyorum. Sizlere sağlık, başarı ve mutluluklar diliyorum. Gümüşhane’de ve Türkiye’de spor yapan herkese, sporcularımıza sağlık, sakatlık sorunu vb. yaşamadıkları bir yıl geçirmelerini temenni ediyorum.

Sporla ilgili yerel, ulusal ve uluslararası bağlamda tespit, öneri, düşünce ve fikirlerimizi kaleme dökerken kişi, kurum ve kuruluşları hedef almak gibi bir düşüncemiz asla söz konusu olamaz. Amacımız; Gümüşhane’de, Türkiye’de ve uluslararası bağlamda sporun temel ve genel sorunlarını, sorunsalları, olması gereken reel, rasyonel, somut ve sürdürülebilir ideal çözüm önerilerimizi siz okuyucularla paylaşmak. Sporu aktif yapmış, halen yapan, sporu hayat felsefesi ve yaşam tarzı olarak içselleştiren her bireyin böyle bir misyonu olduğuna inanıyorum.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılında, Temmuz 2024’deki ilk yazımızda,  Gümüşhane’de yerli ve milli “ Gümüşhane 100.Yıl Spor Çalış tayı“ yapılmasının çok geç kalınmış, sporda yapılacak yatırımların ve reformların kalkınma, gelişme düzeyi anlamında vizyon er bir proje olduğunu tekrar ediyoruz. Gümüşhane’nin spor tabanlı ekonomik kalkınmasında, gelişmesinde ve Türk Sporu’na ciddi katkılar vermesi anlamında çok önemli ve gerekli olduğunu iddia ediyoruz. Sporun paydaşları başta olmak üzere, sporun bileşenlerinden, ilgili, etkili, yetkili kurum ve kuruluşlardan en kısa zamanda olumlu dönütler almayı bekliyoruz. Gümüşhane’deki kamuoyunun reel ve rasyonel talebinin bu çalıştay olduğunu düşünüyoruz ve ısrarla tekrar ediyoruz.

Doğa, İklim ve Yer Bilimciler içinde yaşadığımız çağda ve uzak gelecekte dünyada canlı hayatının en önemli sorununun iklim, doğa, su ve gıda olduğunu bilimsel verilerle her platformda dile getirmektedirler. Dünya’da ılıman iklimin giderek azaldığı, kuzey yarımküreye doğru kaydığı ve kuraklığın hızla arttığı bu çağda küresel anlamda insanoğlu çok ciddi sorunlar yaşamaktadır. Bugün ve gelecekte güney yarımkürenin çok daha ısınacağı hatta çölleşeceği, kuzey yarımkürenin ılıman iklim kuşağına dönüşeceği bilimsel öngörüdür. Gelişmiş ülkeler, küresel olan bu ciddi sorunlar için çalışmalar, araştırmalar yapmakta ve çözüm üretmek için uluslararası işbirliği yapmaktadırlar.

Kıymetli sporsever okuyucular, bu ayki yazımızda sizlerle doğa sporları ile ilgili tespit, düşünce ve önerilerimizi paylaşacağız. Doğa sporu nedir diyecek olursak; "Bireylerin serbest zamanlarında gönüllü olarak katıldıkları, doğanın kendisinin kaynak olarak kullanıldığı, katılımcı ile doğanın mutlaka ilişkili olduğu ve etkileştiği herhangi bir tesis veya tesis haricinde organize aktivitelerin düzenlendiği, bireyin bireylerle ve çevreyle ilişkisinin önemli olduğu, doğal ve düzenlenmiş alanlarda yapılan aktiviteler toplamıdır.” Bununla beraber başka bir ifadeyle ise, " doğanın bir parçası ve katılımcı arasında etkileşim yaratabilen ve bireyin tamamen kendi fiziksel, sağlık, ruhsal, sosyal çıkarları doğrultusunda yapılan serbest zaman aktivitelerinin tümü olarak ifade edilebilir.”

Doğa Sporları, bedensel, zihinsel ve ruhsal anlamda sağlık açısından birçok fayda sağlar. Yaşadığımız çağda, dünyada spor dalı ve yaşam tarzı olarak trendi çok hızla artmaktadır. Doğa sporlarına ilgi ve katılım son yıllarda tüm dünyada, yukarıda küresel olarak vurguladığımız doğal sağlıklı iklim, hava,  su ve gıdaya ulaşmak, anı yaşamak için bilinçli, kültürel seviyesi yüksek, doğayı içselleştiren ve yaşam tarzına dönüştüren doğaseverler tarafından yapılmaktadır.  

Ülkemiz, doğal güzellikleriyle doğa sporları için oldukça elverişli bir coğrafyaya sahiptir. Yürüyüş, koşu, dağcılık, izcilik, oryantiring, kano, rafting, kamp, balıkçılık, yaban hayatı gözlemciliği vb. gibi pek çok doğa sporu ülkemizde yapılmaktadır. Türkiye’de doğa sporları bireysel, gruplar, kulüpler ve ilgili federasyonların kurumsal yapısı içerisinde yapılmaktadır. Hızlı değişen iklim, sos yo-ekonomik, kültürel ve sağlık gibi olumsuz durumlardan  ve şehirlerden uzaklaşmak isteyenlerin ruhsal, zihinsel, fiziksel anlamda rehabilite olduğu elitist doğa sporlarına ilgi ve katılım hızla artmaktadır.

Kıymetli okuyucular, Gümüşhane’de doğa sporları yapılmaktadır. Bireysel, ailece, küçük gruplar halinde, kulüpler düzeyinde ve Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nün ortak ve büyük ölçekli etkinlikleri söz konusudur. Çünkü Gümüşhane ülkemizin doğa sporlarına uygun en ideal üç-beş şehrinden birisidir. Yerli ve milli doğa bilimcilerimizin bilimsel veri ve tezlerle ifade ettikleri, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin başta Gümüşhane olmak üzere iklim, coğrafya, zengin flora, geniş endemik bitki örtüsü, yoğun orman ve ağaç, yaylacılık, yüksek rakımlı dağların bulunduğudur. Dolayısıyla son dönemde Gümüşhane’ye çevre illerden ve de ülkenin her köşesinden spor, kültür ve sağlık turizmi anlamında gelen ziyaretçilerin sayısı he yıl ciddi anlamda artmaktadır.

Gümüşhane’de doğa sporları anlamında Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nün kurumsal yapısına bağlı olarak, ilgili federasyonların tüzükleri ve talimatları doğrultusunda kurularak, faaliyet yapan doğa spor kulüplerine çok teşekkür ediyoruz ve kendilerini çok önemsiyoruz.  Özellikle de Gümüşhane’de ilk olarak kurulan, doğa bilinci ve kültürü oluşturan, ve spor olarak dağ yürüyüşünü başlatan GÜDAK’ın kurucu ve mevcut başkanına, yönetim kuruluna, sporcularına şahsım ve şehrim adına teşekkür ediyorum. Kendilerine müteşekkiriz. Daha sonra kurularak, farklı konseptle doğa bilinci farkındalığı oluşturan , doğa yürüyüşü , kültür gezileri ve çadırlı-yatılı kamplarla doğa sporlarına faklı bir bakış açısı getiren Gümüşhane İzcilik Doğa Spor kulübüne de teşekkürü borç biliyoruz. Yine çok yakın zamanda kurulan ARDOSK’a da doğa sporlarına verecekleri katkıdan dolayı şimdiden teşekkür ediyoruz. En özel teşekkürü de, ilimizin tanıtımında, doğasının keşfedilmesinde üstün gayret gösteren gazeteci kimliğinin yanında, müstesna memleket adamı Recep ERGİN Bey’e gönderiyoruz.        

Gümüşhane’de yaşayan herkesin, sporun tüm paydaşlarının, bileşenlerinin Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılında ilk yeni mottosu “ SPOR KENTİ GÜMÜŞHANE 2029 ” olmalıdır.

Gelecek ayda ki yazımızda buluşmak temennisiyle HOŞÇAKALIN…..TEMMUZ 2025 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *