Ara
Gümüşhane
Az bulutlu
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,5506 %0.05
49,6169 %0.1
5.756,18 % 0,17
YETER ARTIK! TAŞKÖPRÜ YAYLASI ÜZERİNDEN GÜMÜŞHANE’YE VURMAYIN

YETER ARTIK! TAŞKÖPRÜ YAYLASI ÜZERİNDEN GÜMÜŞHANE’YE VURMAYIN

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

Doğanın Göz Bebeği, Algı Operasyonlarının Hedefinde

Gümüşhane’nin cennet köşelerinden biri: Taşköprü Yaylası. Her yıl binlerce insanın nefes almak için akın ettiği bu eşsiz doğa parçası, ne yazık ki son günlerde yine çöp yığınlarıyla gündeme geliyor. Fakat bu haberlere biraz dikkatli bakınca görüyoruz ki mesele sadece çevre kirliliği değil — daha derin ve daha kasıtlı bir niyet var: Gümüşhane’yi itibarsızlaştırmak.

Özellikle bazı Trabzon merkezli çevrelerin, bu doğa sorununu hizmet yetersizliği bahanesiyle servis etmesi artık bir "gelenek" haline geldi. Algı operasyonlarıyla Gümüşhane, doğasıyla değil, çöpleriyle konuşulsun isteniyor. Buna izin vermeyeceğiz.

Evet, Çöp Sorunu Var — Ama Peki Sorumlusu Kim?

Geçtiğimiz hafta Gümüşhane İl Özel İdaresi ekipleri, Taşköprü Yaylası’nda ciddi bir temizlik çalışması yaptı. Araçlar, konteynerler, işçiler yaylayı baştan sona temizledi. Ancak ne oldu? İki gün sonra hafta sonu gelen ziyaretçilerin bıraktığı çöplerle aynı manzara tekrar ortaya çıktı.

Şimdi soralım kendimize:
Bu çöpleri kim bıraktı?
Bu çevreyi kim kirletti?

Cevap belli: Biz. Bu doğayı kullananlar. Yani ziyaretçiler. Yani vatandaşın ta kendisi. Doğayı kirletip ardından “neden temizlenmedi” diye soranlar, aynaya bakmayı öğrenmeli artık.
Temizlik kadar sorumluluk da şart!

Sorumluluk Büyük: İl Özel İdaresi Tek Başına Bu Yükü Taşıyamaz

Taşköprü Yaylası doğrudan Gümüşhane İl Özel İdaresi ve Valilik yetki alanında. Belediye yok, kaymakamlık yok. Hizmet götürülüyorsa, doğrudan bu kurumlar tarafından yapılıyor.

Ancak sorun şu ki, bu yaylaların yasal statüsü hâlâ belirsiz. Ne özel bütçe ayrılabiliyor, ne de kalıcı bir planlama yapılabiliyor. Köy altyapısına bağlı yürütülmeye çalışılan hizmetler, yaz aylarında on binlerce insanın geldiği yayla gerçekliğiyle uyuşmuyor.

İl Özel İdaresi tüm iyi niyetine ve çabasına rağmen kaynak ve kapasite sınırında çalışıyor. Böyle bir tabloda, kalıcı çözümler için daha üst düzey bir koordinasyon ve siyasi irade gerekiyor.

Trabzon Lobisine Açık Çağrı: Gümüşhane Üzerinden Prim Yapmayın!

Gümüşhane'de ne zaman küçük bir aksaklık yaşansa, bazı çevreler hemen bunu bir “başarısızlık göstergesi” olarak pazarlıyor. Hele konu Taşköprü Yaylası olunca, işin içine art niyetli yorumlar da giriyor.

Bu haberlere alıştık:
"Çöpler yine toplanmadı", "hizmet yok", "Gümüşhane geri kalıyor."

Hayır efendim, Gümüşhane geri falan kalmıyor!
Gümüşhane, sınırlı imkânlarla büyük bir doğa yükünü sırtlamış durumda.
Ve bu şehir sizin "arka bahçeniz" değil!

Gümüşhane Halkı Olarak Biz Bu Oyunu Görüyoruz

Bu şehir, doğasına da, insanına da sahip çıkacak güçtedir. Ama bizler artık bu haberlerden, bu tekrar eden çöp manzaralarından, bu bilinçsizlikten ve bu kötü niyetli yaklaşımlardan bıktık.

Valiliğimize ve İl Özel İdaresi'ne sesleniyoruz:
Lütfen artık bu sorunları geçici çözümlerle değil, köklü yaklaşımlarla ele alın.

Ve dışarıdan ses yükseltenlere de net bir mesajımız var:
 

Bu şehir sahipsiz değil ve sahipsiz kalmayacak!

 

Yorumlar
Z
Ziyaretçi 4 ay önce
....... şayan olarak kammuoyunda yankılandı. Ebuzeri taktir ediyorum. Ve bir yayla havası ile bitiriyorum.: yaylalar içinde Taş köprü yayala-- Şehirler içinde ne hoştur gümüşhane.. Yaylalar bizimdir. Çakallar buradan geçemez kardeşim.. Yusuf SADIk Eüitimci yazar.. Gazeteci
BEĞENME
0
CEVAPLA
Z
Ziyaretçi 4 ay önce
Memleket meselelerine sahip çıkmanın bedeli tehdit edilmek değil olsa olsa bir vefa örneği ile bedel ödemek olmalıdır. Taş köprü yaylasının işgalini yererek gündeme taşıyan gazeteci Ebuzer yapar kendini çok yetkili olarak görenlerin fevkinde hemşeri olma aidatını ön plana çıkaran bir anlayışla ne güzel savunmuş davamızı. Tür kiyeden ses getiren bu açıklaması ile ebizer Bir bakanın taktirlerine mazhar olan yöre çocuklarını ödüllendirmesi her türlü taktire ....... devamı var.
BEĞENME
0
CEVAPLA
Z
Ziyaretçi 4 ay önce
Köklü çözüm nedir mesela? Keşke bunu da açıklasaydınız. Tek başına İl özel İdaresi ne yapabilir? 4342 sayılı yasaya tabi bir alanda tüm yapılaşmalar izinsiz olmasına rağmen,trabzon tarafından sürekli olarak yogun yapılaşma ve idari sınır baskısı altında olan bir yerde il özel idaresi ne yapabilir? Sanki herşey tek başına il özel idaresi ile çözülecekmiş gibi yazı kaleme alnışsınız.
BEĞENME
0
CEVAPLA