2017’DE GÜMÜŞHANE PANORAMASI-1

“Yazıma başlamadan önce yeni bir yılın öncelikle hepimize; sağlık,mutluluk barış ve huzur getirmesini diliyorum. Kan ve göz yaşının akmadığı,insanların yerlerinden yurtlarından göçe zorlanmadığı, kirli savaşların ve pazarlıkların olmadığı bir 2018 yılı diliyorum kainatın sahibinden”...

2018 için geri sayım başlarken, geride bıraktığımız yılda yaşadıklarımıza kısaca göz atıyoruz. 2017’de Türkiye’de ve dünyada neler yaşandığından ziyade Gümüşhanemizde nelerin yaşandığına bakmak sanırım bizim için daha faydalı olur diye düşünüyorum.

Şöyleki 2017 ‘de ülkemizde ve dünyada meydana gelen gelişmelerin, gerek yazılı ve gerekse görüntülü medyada yeteri kadar gündeme geldiğini biliyoruz.

Biz biraz daha özele inerek, önemli ve ilginç bulduğumuz Gümüşhane’nin panoramasını siz kıymetli okuyucularla paylaşalım istedik.

Bu anlamda arşivlerinden faydalandığımız Gümüşhane’nin internet haberciliğinde adeta dünyaya açılan penceresi  konumunda bulunan  www.gumushane.gen.tr haber sitesi ile günlük yayımlanan  “Kuşakkaya Gazetesi”nin yöneticilerine teşekkürü borç biliyoruz.

Evet geride bıraktığımız 2017 yılında Gümüşhane panoraması bize göre şu şekilde olup, yazılanlar sırasıyla Ocak-Şubat-Mart ve Nisan ayları itibariyledir.

--Gümüşhane Üniversitesi Rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek Rektör Prof. Dr. İhsan Günaydın'dan rektörlük görevini devraldı.

--Gümüşhanespor, Türkiye’nin 4 büyüklerinden birisi olan Trabzonspor’u Türkiye kupasında saf dışı bırakarak adını son 16 turuna yazdırmayı başardı.

--Gümüşhane Vali Yardımcılığı görevine atanan Hüseyin Avcı, Resmi Gazete'de yayımlanan 683 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden ihraç edildi.

--Gümüşhane’de mühendis, öğretmen, halkla ilişkiler uzmanı ve kayak antrenöründen oluşan 6 genç, şehrin ilk ve en sıradışı sanat merkezini hizmete sundu.

--Gümüşhane’nin merkeze bağlı Karamustafa köyünde il protokolünün de katılımıyla Rumi takvime göre yılbaşı sayılan ‘Kalandar’ kutlaması renkli görüntülere sahne oldu.Benzer etkinliği Yağlıdere Köyü Derneği il merkezinde yaptığı programla gerçekletirdi.

--Uluslararası Nefroloji Derneği (ISN) 2017 Orta ve Doğu Avrupa Nefroloji’de Öncülük ödülünü Gümüşhaneli bilim insanı Prof.Dr. Ayla San’a verdi.

--Spor Toto 2. Lig Kırmızı grupta mücadele eden ve 3 maç seyircisiz oynama cezası bulunan Gümüşhanespor taraftarları Hatayspor maçında dağları tribün yaptı.

--Eskişehirdeki Gümüşhaneliler Derneği ‘Değerlerimizi Tanıyalım Tanıtalım’ sosyal sorumluluk projesi kapsamında ‘Son devir İslam alimlerinden Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi hayatı, eserleri, cihadı’ konulu konferans düzenledi.

--Gümüşhane Avcılık, Atıcılık Derneği kentin en işlek noktalarından birisi olan Kemaliye Camii önünde isteyen herkesin alabileceği ve üzerine ‘Hayrın İçin Bir Ekmekte Sen Bırak’ yazılı ekmek dolabı yerleştirdi.

--Oltanbey Mahallesi Aydınlıkevler sitesinin arkasındaki istinat duvarının çökmesi sonucu 4 daire kullanılamaz hale geldi,  60 daire ise  boşaltıldı.

--Gümüşhane’nin Köse ilçesi eski Belediye Başkanlarından Necmi Taşdemir, umre için gittiği Mekke’de vefat etti.
 

--Gümüşhane’de otogar ve Daldaban Sanayi sitesinin bulunduğu alanda yaklaşık 18 bin metrekare arsada yapılacak olan alışveriş merkezi (AVM) ihalesi gerçekleştirildi.
 

--Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), yaptığı toplantıda Gümüşhanespor-MKE Ankaragücü maçındaki olaylar nedeniyle Gümüşhanespora 5 maç seyircisiz oynama ve 38 bin TL’de para cezası verdi.
 

--Gümüşhane sınırlarında doğarak Karadeniz’e dökülen ve Türkiye’nin en hızlı akan çaylarından olan Harşit Çayı soğuk havayla birlikte buz tuttu. 

--Türkiye’de yüzme havuzu olmayan ender illerden biriyken Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından açılan yarı olimpik yüzme havuzunun açılmasıyla birlikte bu spora karşı olan ilgi meyvelerini vermeye başladı.

--Erzurum’da düzenlenen TÜBİTAK 48. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Bölge Sergisine katılan Gümüşhane Türk Telekom Fen Lisesi’nin ‘Maden Pasalı Alanlarının Karahindiba Civan Perçemi ve Yayla Çiçeği bitkileri ile ıslahı’ projesi birinciliğe layık görüldü.
 

--İlki 42 yıl önce temeli atılan ve 14 senede yapımı tamamlanan bin 700 metrelik 1. Zigana Tüneli’nin ardından toplam 29 km’lik 2. Zigana Tüneli’nin temeli Başbakan Binali Yıldırım’ın da katıldığı törenle atıldı.

--Gümüşhane’de Kültür Merkezi ve İkizevler Etnografya Müzesine ulaşımı sağlayan yaya köprüsü büyük bir gürültüyle çöktü. Çökme sırasında köprüden geçen olmayışı olası faciayı önledi.
 

--Gümüşhane Valisi Okay Memiş, ceviz fidanı dağıtım töreninde yaptığı konuşmada “Sadece resim yapan, müzik icra eden kişi sanatçı değildir. Elmayı en iyi üreten kişi de bu ülkenin en iyi sanatçısıdır. En iyi cevizi üreten kişi bu ülkenin en kıymetli sanatçısıdır” dedi.
 

--Gümüşhanespor taraftarlar birliği, Gümüşhane'ye en az 10 bin kişi kapasiteli modern bir stadyum yapılmasını talep etti.
 

--Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü son dönemde kandil gecelerinde gerçekleştirdiği süt dağıtımı etkinliğini, Miraç kandilinde de sürdürdü.
 

--Zigana sanat güneşini kaybetti. Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Zigana köyünde çevreden topladığı ağaç kökleriyle kurduğu ‘Güneş Sanat Merkezi’ ve sürrealist resimleriyle bilinen ressam Azmi Aytekin (80) hayatını kaybetti.
 

--Zigana dağında ilke defa ATV turları başladı.Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı tarihi ipek yolu güzergahında bulunan Zigana köyünde maden mühendisi, makine mühendisi ve tarih öğretmeni 3 kardeş şirket kurarak ATV ve bisiklet turları başlattı.
 

--Tunceli’nin Pülümür ilçesinden havalanan ve daha sonra Sarıgül köyünün 2 bin 500 metre rakımlı Mahmutboğazı mevkiinde olumsuz hava koşulları nedeniyle düşen helikopterde Gümüşhaneli hemşehrimiz 29 yaşındaki Hakim Onur Alan’ın da şehit oldu.
 

--Gümüşhane’nin merkeze bağlı Tekke köyünde yapımı yıllardır devam eden karayolunda 1 ay içerisinde üç kazanın gerçekleşmesinin ardından köylüler yolu saatler boyunca ulaşıma kapatarak eylem yaptı.

--Dünyanın teknoloji devlerinden Apple 5 bin mühendis arasından Gümüşhaneli Işıkcan Yılmaz’ı seçti.
 

Devam Edecek...

YORUM EKLE