46. Valimiz Sayın Taşbilek ayrılıyor

Yüzyıllık Cumhuriyet tarihinde Gümüşhane’ye 46. Vali olarak atanan Sayın Kamuran Taşbilek atandığı Mülkiye Başmüfettişliği görevine başlamak üzere ilimizden ayrılıyor.

Gelene hoş geldiniz demek Yüce Milletimiz için erdem olduğu kadar gideni de anlı şanlı uğurlamak oda erdemli bir görev olarak kuşkusuz uygulanmaktadır.

İlk göreve başladığım 1956 yılında Gümüşhane Valisi Alaattin Sarıalioğlu idi. Devam eden yıllardaki tüm valileri tanıyor ve çoğu ile görev gereği yada halktan birisi olarak el sıkışmışlığım vardır. Kamuran Valimizde bunlardan birisi.

Valilerimizin hakkını vermek gerekirse hemen hepsi de Kentimizde kalıcı hizmetlere imza attıklarını söylemek mümkün. Bu hizmetlerin bir kısmı halk tarafından bilinir bazıları ise ilgisi olanları ilgilendirir ki, Gümüşhane halkı Valilere son derece saygılı ve devletin yüce kapısı olarak bildikleri Valiliğe gidip de işi olsun olmasın bir tartışmaya neden olan hiçbir olayın sebebi olmamışlardır.

Sayın Taşbilek’ten önceki Valilerimizin birkaçından söz edecek olursak, Okay Memiş 650 km köy yolunu asfaltla buluşturdu. Yücel Yavuz Valimiz Turizm dedi. Var gücüyle bizleri uyandırmaya çalıştı. Süleymaniye’de oturanların bahçelerini konuklara açmasını ve yöresel yemekler sunulmasın ısrarla tavsiye etti. Dr. Yusuf Mayda, “Dağlar bizim için avantajdır” , “Beyazın zıddı beyaz olmalıdır” diyerek yapılanları yeterli görmeyip daha çok çalışmalı diyerek Canca Kalesi’nin yolunu yaptı.

Enver Salihoğlu eğitim dedi. Ve lise çağ nüfusu kız öğrencilerin hemen tamamına eğitim imkanı sağladı.  “Eğitimin çatısına bir çivi çakmayan, geleceğini rüzgara kaptırır” özlü sözü hatırlatmasında bulundu.

Rahmetli Veysel Dalmaz Gümüş işlemeciliği ve Dölek köyü GUDU yapımına ivme kazandırdı. Hasan Basri Güzeloğlu ildeki atıl konakları restore ederek kentin tanınmasına katkı sağladı.  Mustafa Çetin devletin sırtında yük olan Gümüşsu ve Güdesan’ı satarak ilk özelleştirmeyi gerçekleştirdi. Sıralamayı uzatmak mümkün.

Ve Kamuran Taşbilek valimiz 2 yıl pandemi ile son bir yıl yaşanan asrın felaketi depremle uğraştı, Koordinatör Vali olarak görev yaptı. Başta sağlık ve eğitim olmak üzere diğer yatırımlara olabildiğince hız verdi. Şehrin tanınmasına ve marka kent olmasına katkı sağlamak için “Kent Belleği” olgusu üzerinde çalıştı ve Süleymaniye mahallesindeki Harabe Rum okulunu restore ettirerek yapılan projeyi uygulama aşamasına getirdi. İçinde kütüphanesi, mini konferans salonu, kafeteryası dinlenme yerleri, spor yapma imkanı sunan bir tesis olacak. Bitmedi. Merkezi hükümetin çok önemsediği halkla buluşma etkinliklerine denilebilir ki fazlası ile önem veren bir mülki amir olarak Milletvekillerinden daha çok çalışarak gönüllerde yer etti. Eşi muhterem Sibel hanımefendi de bu buluşmalarda etkin roller üslendi. Öğleki köy kadınlarına yönelik okuma –Yazma kurslarında örneğin merkez Övündü köyünde fahri kurs öğretmenliği yaptı.

Boşa zaman harcamayan Bayan ve Bay Taşbilek’ler kimsesizlerin kimsesi oldu. Onları hiç yalnız bırakmadı.  Şehit yakınlarını gazileri katıldığı her toplantıda yanlarından ayırmadılar. İl genelindeki tüm köylerin çoğunu gezdi, ulaşamadıklarına ise yetkili şube müdürlerini gönderdi. Kendisine eşlik eden gazeteci ve STK’ların temsilcilerinin şahadetine göre vardıkları her köyde ne istersiniz? Noksanız nedir? soruları ile halkla diyalog kuran Sayın Taşbilek yurttaşların isteklerini karşılıksız bırakmadı.

Devlet harcamalarında ise olabildiğince ketum olan Vali Taşbilek kendi deyimi ile temsil giderlerini çok sınırlı kullanmıştır. Konak giderleri içerisinde yer alan mutfak masraflarını devlet bütçesinden vareste tutarak alın teri maaşından ödemiştir. Hatta konaktaki yardımcı hizmetlileri de kumanyasına dahil etmeyi ihmal etmemiştir.

Devletin Yüce makamını bu denli yüksek duygularla temsil eden Valimiz Sayın Taşbilek hakkında tesis edilen görev değişikliği işlemi her ne kadar bir burukluğa neden olmuş olsa da bunun bir devlet yönetimi işi olduğunu kabul etmemiz gerekiyor.

Gümüşhane halkı kendisinden hoşnuttur. Susmak bilmeyen telefonlarından anlaşılan o ki Valimiz Sayın Kamuran Taşbilek ve eşi Sibel hanımefendi gönüllerde iz bırakan hatıraları ile daima yad edileceklerdir.

Ben emininki çok geçmeden Sayın Taşbilek hak ettiği yere mutlaka gelecektir.

Yeni görevlerinin hayırlı olmasını ve güle güle gitmelerini gönülden diliyorum.

Yusuf SADIK 
Eğitimci Yazar-Gazeteci  
GÜMÜŞHANE
13.08.2023
 

YORUM EKLE