Gelecek Yüzyıl

İnsan için geçmiş önemlidir ama gelecek daha önemlidir. Geçmiş ve gelecek arasında sağlam köprüler kurarak sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasal tecrübeler geleceğe aktarılmalıdır. Ancak geçmişte yaşamakla geçmişten ders alarak geleceği hazırlamanın çok farklı şeyler olduğunu bilmeliyiz.

Gelecek odaklı politikaların hayata geçirilmesi her zaman öncelikli konular arasında yer almalıdır. Çünkü geçmiş artık geçmiştir. Biz ancak gelecekte olabilecek olaylarda söz sahibi olabiliriz. Geçmişin peşinde sürüklenmek ne kişiye ne de topluma bir şey kazandırmaz. Öyleyse yönümüz geleceğe dönük olmalı ve gelecekte çıkabilecek olaylara hazırlıklı olmalıyız. Geleceği okumanın kolay bir şey olmadığının bilincindeyiz. Ancak olaylara akıl ve gönül gözüyle bakmak belki geleceği görmemize yardımcı olacaktır.

Gelecekte olabileceklere her zaman hazırlıklı olmalıyız. Birden çok planımızın olması işimizi her zaman kolaylaştıracaktır. Eğer çağın şartlarına uygun esnek ve alternatif planlarınız yoksa geleceği yönetmede söz sahibi olamazsınız.

Tüm alanlarda hızlı ve kararlı politikaların hayata geçirilmesi toplumun geleceği için önem arz etmektedir. Dünyada sosyal düzeni bozmaya çalışan unsurları ortadan kaldırmanın yolu hızlı olmakla mümkündür. Yeni yüzyıl hız çağı olacaktır. Yeterince hızlı değilseniz kaybetmeye mahkumsunuz demektir. Acaba insanoğlunun bu baş döndürücü hızı sonun başlangıcı mı?

Merkezi yapılanmaların işe yaramadığını ve katılımcı yönetim anlayışının benimsenmesi gerektiğini bilmemiz gerekiyor. Piramit şeklindeki yapılanmaların 21. yüzyılda değişerek daha düz yapılanmalara dönüşeceğini öngörmekteyiz. Yetkilerin tek elde toplandığı yönetim şeklinin değil yetkinin astlarla paylaşıldığı yönetim modellerine geçilmesi çağımıza daha uygun olacaktır.

21. yüzyıl kişinin her şeyi imkânlarıyla çözebileceği bir zaman olmayacaktır. Uzmanlık alanları olabildiği kadarıyla alt dallara ayrılarak çeşitlenecektir. Yönetim sisteminizi uzmanlık alanlarına göre yeniden dizayn etmeniz sistemizi rahatlatacaktır.

Dünya küresel bir köye dönerken siz de bu köyde yerinizi almaya bakın. Coğrafi sınırlar içinde hapsolduysanız dünya ile rekabet şansınızı yitirmişsiniz demektir. Sanal iletişim ağlarınızı geliştirerek yeni dünyaya yelken açmalısınız. Ya yeni modelde aktör olur kendi oyununuzu oynarsınız ya da başka oyunlarda figüran olursunuz. İçe değil dışa açık bir politikayı hayata geçirmelisiniz.

Dünya küreselleşirken bizim olanları da alıp gideceğini düşünerek karşı çıktık. Kültürümüzün yok olacağını ve yabancı unsurların bizi yok edeceği hezeyanına kapıldık. Yerel ve küresel olan her zaman birbirinin değirmenine su taşıyan iki kanaldır. Yerel olmadan küreselin, küresel olmadan yerelin bir anlamının olmayacağını görmemiz gerekir. Her yerel unsurun iyi olmadığı gibi her küreselin de kötü olmadığını bilmemiz gerekmektedir. Kültürünüzü dünyaya tanıtacak bir araçtır küreselleşme. Dünyanın değişik bölgelerinde yaşayan insanların kendi yaşam tarzlarını insanlara tanıtmaları her zaman olumlu bir iz bırakır. Ön yargılar bilgisizlikten ileri gelir. Öyleyse dünyadaki kültür zenginliğini gün yüzüne çıkaracak projeler geliştirmeliyiz.

Yeniçağ bilgi çağı olacağına göre bilgiye yatırım yapmak her zaman akıllıca bir seçim olacaktır. Bilim ve teknolojiyi hayatın her alanına yaymak ve onunla yaşamayı öğrenmek toplumun geleceği için önem arz etmektedir. Her ile bir “Bilim ve Teknoloji Merkezi” kurmak önceliklerimiz arasında olmalıdır.

Akıllı sistemler hayatın her alanına hakim olacaktır. Bu sistemler günümüz bilgisayar teknolojisinden çok farklı bir boyutta olacaktır. Bilgiyi elinde bulunduran, bilgiyi yorumlayan ülkeler gelecekte söz sahibi olacaktır. Bilgiye sahip olmanız size fırsatlar sunduğu gibi tehditleri de içinde barındırmaktadır. Tehditleri yok edecek güvenlik sistemlerinizi kurmanız gerekmektedir. Aksi halde başınız belaya girebilir.

Klasik öğrenme yöntemleri devam etmekle birlikte sanal öğrenme yöntemleri hayatımızı etkileyen önemli araçlardan birisi olacaktır. Uzaktan eğitim sistemleri gibi ilerde uzaktan tedavi sistemlerinin hayatımıza girmesini bekleyebiliriz. Genetik biliminde akıl almaz gelişmelerin yaşanması olasıdır. Uzay teknolojilerinde yaşanacak gelişmeler ise insan zekasının sınırlarını zorlayacak düzeyde olacaktır. Dünya dışında yaşam alanlarının oluşturulması için çalışmalar yapılacağını ancak yaşam alanlarının bu yüzyılda gerçekleşeceğini öngörmüyoruz.

Toplumun temeli aile olduğuna göre aile bağlarını güçlendirecek çalışmalar yapılmalıdır. Kimlik, değer ve aidiyet duygusu taşıyan ailelerin olması sağlıklı bir toplum için gereklidir. Ülke nüfusunun her zaman genç olması ülkenin geleceği için hayati öneme sahiptir. Öyleyse çocuk sayısını artıracak politikalar geliştirilmelidir.

İnsan ihtiyaçları sınırsız, kaynaklar sınırlı olduğuna göre dünyadaki kaynaklar da ölçülü kullanılmalı, yenilenebilir sistemler yaygınlaştırılmalıdır. Özellikle su kaynakları koruma altına alınmalıdır. Sağlıklı su bulmak git gide zorlaşacak ve arıtma sistemleri yaygınlaşacaktır.

Dünyada amaçsız, hedefsiz bir yaşam sürmek kişinin ve toplumun uçuruma sürüklenmesine neden olacaktır. İnsan dünyaya bir amaç üzere gönderilmiştir. Öyleyse amaçsız bir yaşamın bizi götüreceği yer bellidir. Sağlıklı bir toplumun ön şartı hayatın anlamını bilmek ve ona göre yaşamaktır.

Liderlik yeni yönetim anlayışlarından birisidir. Lider gücünü yetkilerinden değil insanların güveninden alır. Cezalandırmanın öfke ve şiddete neden olduğunu dinamik bir vizyon çizerek motive etmenin insanlardaki enerji açığa çıkararak ilerlemeyi sağlayacağını görmeliyiz.

İyi bir gelecek için sürdürülebilir politikaların hayata geçirilmesi gerekmektedir. Kısa vadeli politikaların işe yaramadığı uzun vadeli stratejik planların hayata geçirilmesinin geleceğin inşasında daha önemli olduğu görülmelidir.

Kurum ve kuruluşların, sivil toplum örgütlerin sosyal sorumluluk projelerinde yer alarak toplumun gelişmesine katkı koyması sağlıklı bir toplumun en önemli özelliğidir. Öyleyse her kurumun, her sivil toplum örgütünün en az bir sosyal sorumluk projesinde yer alması için kampanyalar düzenlenmelidir. Bu ve benzeri uygulamalara dönük politikalar oluşturulmalıdır.

Yönetim mekanizması şeffaflık ilkelerine göre düzenlenmelidir. Kararlarınız ve uygulamalarınız halk tarafından görülebilir hale getirilmelidir. Kapalı kapılar ardında dönen dümenlerin hiçbir kimseye yarar sağlamadığı ve benim adamım anlayışıyla işe alınan insanların topluma hiçbir şey veremeyecekleri görülmelidir. Öyleyse liyakatli insanlarla yola devam etmelisiniz.

Yeni yüzyılda fırsatlar ve tehditler yan yana olacaktır. Tehditleri doğru algılayarak gereken önlemler alınmalıdır. Fırsatları da iyi değerlendirerek olabilecekleri düşünüp geleceğe dair planlar yapmanız gerekmektedir. Çünkü siz geleceğe hükmetmezseniz, gelecek size hükmedecektir.

İnsanlık tarihine bakıldığında savaşların her zaman yaşandığını ve gelecekte de yaşanabileceğini öngörmekteyiz. Güvenlik sistemlerinizi yeni yüzyılın şartlarına uyarlamanız ülkenizi stratejik açıdan her türlü tehlikeye karşı koruyacaktır.

İnsan nasıl tek başına yaşayamazsa ülkeler de tek başına yaşayamazlar. Yeni yüzyılda yeni ortaklarla yola devam etmelisiniz.  Dünyada süper güç olmak isteyen ülkeler öncelikle ekonomik, sosyal, kültürel, teknolojik, siyasal, stratejik ve entelektüel derinliğe sahip olması gerekir.

Yeni yüzyıl her açıdan yeni olacaktır…
YORUM EKLE