Canlı’dan OSB açıklaması

MÜSİAD Gümüşhane Şube Başkanı Cihan Canlı, son günlerde kentin gündeminde olan Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) hakkında yaptığı açıklamada Kelkit-Şiran-Köse bölgesinde 2. OSB yapılabileceğini söyledi.

Canlı’dan OSB açıklaması

Yaptığı açıklamada OSB’lerin çevreye zarar vermeden sürdürülebilir kalkınma ve sanayileşme noktasında önemli görevler üstlendiğini hatırlatan Canlı, “İşletmelerin üretime ve istihdama devamlı katkılarının sağlanması ve iç dinamiklerin daha etkin bir şekilde harekete geçirilmesinde OSB’ler oldukça uygun ortamlardır. Büyümek isteyen, üretim imkanlarını artırmak ve istihdama katkı sağlamak isteyen işletmelerin OSB’lerde faaliyet göstermelerinin birçok avantajı bulunmaktadır. Organize Sanayi Bölgelerinde faaliyette bulunan işletmeler için gelir ve kurumlar vergisine yönelik teşvikler de bulunmaktadır. Bu bölgelerde faaliyette bulunan mükelleflere gelir vergisi stopajı teşviki, sigorta primi işveren hissesi teşviki, enerji desteği gibi teşvikler sağlanmaktadır. Dolayısıyla işletmelerin OSB’lerde faaliyet göstermelerinin birçok avantajı vardır” dedi.

“Valimizin sayesinde kısa bir süre içerisinde metrekare fiyatlarında ciddi bir düşüş sağlandı”

Gümüşhane’de 1998 yılında ilk kuruluş çalışmalarına başlanan ve 2002 yılında fiilen inşaat çalışmalarına başlanan OSB’nin yer aldığını kaydeden Canlı, “Bölgemizde hali hazırda faaliyet gösteren 28 adet firma bulunmaktadır. Bunun yanında birçok firma proje aşamasındadır. Şehrimizin coğrafi yapısı itibarıyla OSB’mizde yatırım yapmanın maliyeti çevre illere bakıldığında oldukça yüksektir. Özellikle yatırım yapılacak alanın boşaltılarak uygun hale getirilmesi işletmelere büyük külfet oluşturmaktadır. Bunun yanında metrekare fiyatları da eklenince yatırım yapmak zor hale gelmekte idi. Ancak geçtiğimiz aylarda konuyu Sayın Valimize ilettiğimizde kendisi bu problemin çözümü için gayret göstereceğini söylemişti. Nitekim kısa bir süre içerisinde metrekare fiyatlarında ciddi bir düşüş sağlandı. Bu konuda daha önce de belirttiğimiz üzere öncelikle Sayın Valimize, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımıza, OSB Müdürlüğümüze ve konuya hassasiyetle yaklaşan, çözümüne katkı sağlayan tüm paydaşlara MÜSİAD Gümüşhane olarak çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

“OSB’miz çok yakın zamanda tamamen dolacak ve üretim üssü haline gelecektir”

Gelinen noktada OSB’de arsa metrekare fiyatlarının makul bir düzeye çekildiğini ve yeni parseller oluşturularak yatırımın teşvik edildiğini ifade eden Canlı, “Bunun üzerine MÜSİAD Gümüşhane üyelerimizden 6 tanesi arsa tahsisine başvurmuş ve yeni yatırım için tahsisleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca 3 üyemizde başvuru için evrak süreçleri devam etmektedir. Aynı zamanda şehrimizde birçok girişimcinin yatırım için hazırlık yaptığını biliyoruz. Yine şehir dışından yatırım için gelen girişimciler olmaktadır. Bu noktada yapılan bu düzenlemenin girişimcilerin önünü açtığı ve OSB’mizin dolayısıyla şehrimizin büyümesi için uygun ortamın oluştuğu görülmektedir. Biz inanıyoruz ki OSB’miz çok yakın zamanda tamamen dolacak ve üretim üssü haline gelecektir. Şehrimiz istihdamına büyük katkısı olacak, ilerleyen zamanda ihracatımızın da artışı görülecektir” ifadelerini kullandı.

“Kelkit-Şiran-Köse bölgemizde 2. OSB yapılabilir”

MÜSİAD Gümüşhane olarak ikinci bir OSB’nin yapılma çalışmalarının başlaması gerektiği görüşünde olduklarını açıklayan Canlı, “Kelkit-Şiran-Köse bölgemizde 2. OSB yapılabilir kanaatindeyiz. Devam eden havalimanı inşaatı, Pekün dağı tüneli ve yatırım programına alınan Tersun tüneli ile birlikte bu bölgeye yapılacak OSB’nin çok kısa sürede yatırımcı çekeceği görüşündeyiz. Şehrimizin bir bütün olarak küçük ve orta boy imalat işletmelerinin üssü haline getirebiliriz. Coğrafi konumumuz itibarıyla limana yakınlık, ulaşım ağının genişliği, doğu-batı ve kuzey-güney geçişleri üzerinde olmamızın avantajını kullanmalıyız. Belki devasa büyük işletmeleri getirmek zor olabilir ancak kendi iç dinamiklerimiz ile gayret göstererek küçük-orta boy işletmeler ile şehrin büyümesini tetikleyebiliriz” dedi.

“İmalat sanayisine önem vermek, yatırımcılar için uygun ortamın hazırlanması gerekiyor”

Bugüne kadar maden sektörünün Gümüşhane için can damarı olduğunu belirterek yer altı kaynaklarının kısıtlı ve bir gün bittiğini vurgulayan Canlı, “Nitekim ilimizde faaliyet gösteren 3 maden firmasında ikisi kapandı, diğerinde belirsiz bir süreç işliyor. Dolayısıyla şehrin ekonomisi bu konuda alarm veriyor. Yeni işsizler oluşuyor, insanların şehirden göç etmesi zorunlu hale geliyor. Sosyal Güvenlik Kurumunun verilerine göre şehrimizde yaklaşık 2500 işyeri bulunmaktadır. Basit bir hesapla her bir işyerinin ortalama 1 kişiye istihdam sağlaması dahi şehirdeki oluşan işsizliğe bir nebze olsun çözüm olabilir. Ancak uzun dönemde bu durumun önünü alabilmek adına imalat sanayisine önem vermek, yatırımcılar için uygun ortamın hazırlanması gerekiyor. Son dönemde bu konuda büyük gayretler olduğunu biliyoruz. Bizler de girişimciler olarak şehrimize sahip çıkarak tüm yatırımlarımızı buraya yapacağımıza söz veriyoruz. Atılan her olumlu adımın arkasında bizler destekçi olacağız. Bugüne kadar başka illerde yatırım yapmak için önümüze birçok fırsat çıksa da hep şehrimizde kalmayı tercih ettik. Bundan sonra da şehrimizdeki yatırımlarımızı artırarak devam ettirme gayretinde olacağız. Bu konuda iradelerini ortaya koyan Sayın Valimize, Milletvekillerimize, Belediye Başkanlarımıza, ilgili kamu kurumları yetkililerine, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odasına, Kelkit Ticaret ve Sanayi Odasına, sivil toplum kuruluşlarına ve meslek odalarına bir kez daha teşekkür ediyor, üzerimize düşen ne var ise yapmaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz. Şehrin genç iş adamları olarak üretim-istidam-ihracat konularında hayal kurmayı hatırlamalı ve herkese hayal kurmayı hatırlatmalıyız” diye konuştu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER