Gümüşhane'de yayla turizmi kitaplaştırıldı

Gümüşhane Üniversitesi, Doğu Karadeniz'in en fazla yaylaya sahip şehri Gümüşhane'nin yaylalarını sürdürülebilir turizm bakış açısıyla kitaplaştırdı.

Gümüşhane'de yayla turizmi kitaplaştırıldı

Turizm Fakültesi akademisyenleri Dr. İsmail Çalık, Dr. Ertuğrul Düzgün, Dr.Murat Ödemiş ve Dr. Ayşegül Düzgün tarafından kaleme alınan kitaba Orhan Köse, Engin Doğru, Mustafa Akgül, Mustafa Reşat Sümerkan, Recep Ergin, Abdullah Eroğlu, Metin Aydın, Yüksel Yavuz, Selami Aksoy, Yusuf Eyüboğlu ve Fahri Çalık fotoğraf noktasında katkı sağladı.

İl genelinde kayıtlı 420 yaylasıyla bölgenin en önemli şehri olan Gümüşhane’de bu yaylaları sürdürülebilir turizm bakış açısıyla anlatan, saha araştırması içeren, fotoğraflı akademik çalışmayla Gümüşhane yaylalarındaki turizm faaliyetlerinin paydaşların bakış açısıyla ele alınması, sürdürülebilir turizm kapsamında ortaya çıkan ekonomik, sosyo-kültürel ve çevresel sorunlar açıklandı, yaylaların tanıtımına katkı sağlandı.

Kitapta başta Zigana, Taşköprü, Kazıkbeli, Güvende, Camiboğazı ve Kadırga Yaylaları detaylı bir şekilde ele alınırken sonuç kısmında ise Gümüşhane yaylalarında konaklama ve yiyecek alanları, yerel halkın ikamet edeceği alanlar, park, otopark ve piknik alanı gibi ortak kullanım alanlarının ayrı ayrı planlanması ve kamusal izin ve yatırımların bu doğrultuda gerçekleştirilmesi, mimari açıdan geleneksel ve doğal malzemelerin kullanılması, ziyaretçilere sunulan ürünlerin üretimi ve sunumunda hijyen ve sanitasyon kurallarına dikkat edilmesi önerildi.

Yaylaların Gümüşhane’nin turistik çekiciliğe sahip destinasyonları arasında yer aldığı belirtilen kitapta yaylalardaki ruhsatsız, doğal malzeme kullanılmayan konaklama işletmesi yatırımlarının sürdürülebilir turizm ilkelerine uymadığı belirtilerek yaylalardaki mimari kirliliğin devam ettiği, bu durumun giderilmesi için turizm tesisi veya mesken inşasında mevzuat kaynaklı sorunların çözüme kavuşturulması ve yasal olmayan kaçak yapılaşmaya fırsat verilmemesi gerektiği aktarıldı.

Gümüşhane Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinatörlüğü tarafından desteklenen ve Gümüşhane Üniversitesi yayınlarından çıkan kitapla ilgili değerlendirmede bulunan Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. İsmail Çalık, “Gümüşhane Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinatörlüğü tarafından desteklenen Gümüşhane Üniversitesi yayınlarından çıkan bu çalışmanın gerçekleşmesinde katkısı bulunan Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sn. Halil İbrahim ZEYBEK’e, Gümüşhane Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal ÇELİK’e, Gümüşhane Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinatörlüğü’ne, finansal destek sağlayan Gümüşhane Üniversitesi Genel Sekreterliği'ne ve basım sürecini yöneten Turizm Fakültesi Dekanlığı ve Sekreterliğine, Kütüphane Dairesi Başkanlığı'na, veri toplama sürecinde değerli bilgilerini esirgemeyen Gümüşhane ve çevre il, ilçe ve köylerdeki tüm katılımcı ve paydaşlara teşekkür ederiz” dedi.
 

Kitabın PDF formatına ulaşmak için BURAYI tıklayınız...

Güncelleme Tarihi: 27 Aralık 2021, 13:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER