Kilo Vermeyi Kolaylaştıracak Tüyolar

Beslenme düzeninizde temel prensipleri bilerek ve bilinçli tercihler yaparak hayatınızda yapacağınız küçük değişikliklerle çok daha kolay ve hızlı kilo verebilirsiniz. İşte kilo vermenizi daha kolay hale getirecek bazı tüyolar:

* Yemeklerinizi yavaş yiyin. Çünkü hızlı yemek genellikle aşırı yemeği de beraberinde getirir. Mideden beyine doydum sinyali yaklaşık 20 dakikada gitmektedir. Dolayısıyla ne kadar yavaş yerseniz, doyduğunuzu o kadar iyi fark edersiniz. Yemeğinizi ortalama 20 dakikada tüketmeye özen gösterin.

*Yemeğe çorba ile başlayın. Hazır çorbalar yerine ev yapımı çorbaları tercih edin. Çorbayla başlanılan bir yemekte doygunluk hissi daha kolay oluşur.

*Geç saatte uyumayın. Uyku eksikliği vücuttaki ghrelin ve leptin  hormonlarının seviyeleri üzerinde etkilidir. Leptin, tokluk sinyalinin beyne ulaşmasını sağlarken, ghrelin hormonu ise tam tersi etki göstermekte ve beyne acıktığı sinyalini vermektedir. Gece uyanık kalındığı zaman leptin hormonunun seviyesi düşer ve ghrelin hormonu yüksek seviyede bulunur. Bu da iştah kontrolsüzlüğü ve gece yemelerini artırarak kilo almaya neden olur. Kendinize düzenli bir uyku programı hazırlayın. Her gün aynı saatte uyuyup aynı saatte uyanmaya çalışın. Vücudun dinlenebilmesi ve kendini yenileyebilmesi için ortalama 8 saat uyku yeterlidir.

*Güne mutlaka kahvaltı ile başlayın. Güne kahvaltıyla başlamak uyandığınızda yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırır. Her gün aynı kahvaltıyı yapmak yerine değişik kahvaltı alternatifleriyle metabolizmanızı şaşırtın.

*Enerjisi düşük, doygunluk ve besleyiciliği yüksek besinler tercih edin. Daha çok sebze-meyve yiyin, tahılları, kuru baklagilleri fazla tüketin. Daha az kalori almanızı sağlayan diğer bir unsur yediklerinizin hacmini artırmaktır. Meyve ve sebzeler daha fazla lif ve su içerdiği için daha  fazla hacim kaplar ve daha az kalori almanıza yardımcı olur. Ana yemeğin yanında sirkeli ve limonlu bol salata daha çabuk doygunluğa ulaşmanızı sağlar. Glisemik indeksi düşük yani kan şekerinde ani yükselmelere neden olmayan besinleri tercih edin. Beyaz pirinç, beyaz ekmek, patates püresi gibi besinler yüksek glisemik indeksli besinlerdir. Bunların yerine kahverengi pirinç, bulgur, yulaf ve tam buğday ürünleri tüketmek fark etmeden kilo vermenize yardımcı olur.

*Şekeri azaltın. Çok şeker içeren yiyeceklerin kalorileri çok yüksektir. Çayınızda veya kahvenizde daha az şeker kullanın veya hiç kullanmayın. Aldığınız ürünlerin etiket bilgilerini ve besin öğesi içeriği kısmını okuyun.

*Az az ve sık sık beslenme kuralını unutmayın ve üç saatten fazla aç kalmayın. Yapacağınız 100-200 kkal civarı ara öğünler kan şekeri seviyenizin stabil düzeyde kalmasını ve metabolizmanızın hızlanmasını sağlar.  Aralarda meyve, kuruyemiş (önerilen miktarda), yağsız tost, süt veya yoğurt tüketebilirsiniz. Uzun süre aç kalmak konsantrasyonun bozulmasına, kişinin kendini kötü hissetmesine neden olur ve bir sonraki öğünde çok daha fazla yeme ihtimalini artırır.

*Yeşil çaya hayatınızda yer açın. Yeşil çay içerisinde bulunan kateşin ile hem metabolizma hızlandırıcı etkiye hem de bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir.

*Aktif olun. Televizyon karşısında geçen süreyi azaltın. Örneğin yürüyen merdiven, asansör yerine merdivenleri kullanın. Her gün 40-45 merdiven basamağı çıkmak yılda en az 2 kilo kaybettirir. 15-20 dakikalık mesafelere arabayla değil de yürüyerek gitmeyi deneyin.

*Kilo vermek, kiloyu korumak ve fazla besin tüketimini önlemek için bol sıvı tüketilmesi gerekir. Kişiden kişiye değişmekle birlikte her gün 2,5-3 litre su içmeye özen gösterin.

*Yemek tabaklarınızı küçültün ve dışarıda yemek yerine evde yemeği tercih edin. Toplum olarak tabağımızdakini bitirme alışkanlığımız olduğundan büyük tabak kullanmak tok bile olsak ekstra kalori almamıza neden olabilir. Yemek tabaklarını küçültmek otomatik olarak daha az kalori almamızı sağlayabilir.

*Akşamları sebze yemekleri gibi hafif yemekler tercih edin. Akşamüzeri (yemekten 2-3 saat önce) mutlaka ara öğün tüketin.

*Yemeklerin suyunu tüketmeyin, ekmek banmayın.

*Yemeklerinizi tatlandırmak için baharatlardan yararlanın. Baharat kullanmak (örneğin yemeye kırmızı biber eklemek gibi) metabolizma hızını artırır.

*Pozitif düşünün. Verilen kilo miktarı ne olursa olsun kendinizi takdir edin ve ödüllendirin. Ödül olarak örneğin uzun zamandır gitmek istediğiniz bir yere gidebilir ya da beğendiğiniz bir kıyafeti alabilirsiniz.

Son olarak, hayatı doyasıya yaşayın. Ne kadar muhteşem olduğunuzun farkında olun. Amaçlarınıza ulaşmak için engel tanımayın ve asla durmadan yolunuza devam edin! Hayatın her anının tadını çıkarabilmeniz dileğiyle sağlıklı ve mutlu haftalar…

YORUM EKLE