Kuruyemişlerden Gelen Sağlık

Özellikle kış aylarında daha fazla tüketilen ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumları(halk arasında kuruyemişleri) sevmeyen yoktur. Misafir davetlerinde, sohbetlerde bazen de kahvaltı sofralarımızda tükettiğimiz yağlı tohumlar yüksek kalorileriyle bize enerji vermelerinin yanında sağlık açısından da pek çok faydalı özelliğe sahip. Enerji ve protein değeri yüksek, vücut için önemli yağ asitleri, posa, mineral ve vitamin içeren bu besinler doğru miktarlarda tüketildiğinde pek çok olumlu etkisi olan bir besin grubudur. Ancak bu besinler, yüksek enerjiye sahip olmaları nedeniyle her gün tüketilmeleri önerilmekle birlikte, tüketim miktarına dikkat edilmelidir. Her gün en fazla 30 gram (bir avuç) kadar tüketilebilir. Kuruyemişlerin içerdikleri sağlıklı yağlar ısıya maruz kaldığında bozulabileceğinden ve bazı antioksidan maddeler yok olabileceğinden çiğ ve tuzsuz tüketilmeleri daha faydalı olacaktır. Yağ içerikleri yüksek olmasına karşı doyuruculuk özellikleriyle zayıflamaya yardımcıdırlar.

Ceviz: Omega-6, omega-3 gibi sağlıklı yağlardan zengin ceviz kalp ve damar hastalıkları açısından çok faydalı bir besindir. Yüksek polifenol içeriğiyle kalp hastalıkları ve kanserden korunmada güçlü rol oynadığı bilinmektedir. Çinko, selenyum, magnezyum, kalsiyum gibi önemli mineraller içerir. İçerdiği yağ asitleri ve E vitamini ile genç ve yumuşak bir cilt sağlar. Beyni güçlendirir.

Fındık: Başta omega-9 olmak üzere önemli yağ asitleri içerir, koroner kalp hastalıklarından korur. Fosfor, potasyum, sodyum, kalsiyum ve demir içerir. Doymamış yağ asitleri, E vitamini ve lif içeren fındık kanın pıhtılaşma riskini azaltır ve kalp krizini önler.

Antep Fıstığı: Kolesterol ve kan basıncının düşürülmesinde rol oynar. Antep fıstığı protein, posa ve diğer yağlı tohumlara göre daha az yağ ve yüksek oranda fitosteroller içerir. Fitosteroller, bağırsakta kolesterol emiliminin ve vücudun kolesterol üretiminin azalmasına yardımcı olmaktadır. B grubu vitaminlerinden ve özellikle B1, B6 ve folik asitten zengin bir besindir. İyi bir K vitamini kaynağıdır. Ayrıca magnezyum, bakır, kalsiyum ve mangenez içerir. Gözün retinasında yoğun olarak bulunan karotenoidlerden yüksek miktarlarda lutein ve zeaksantin içerir. Bu karotenoidler, yaşlanmaya bağlı görme kayıplarının  önlenmesinde etkilidir.

Badem: Besleyici değeri en fazla olan kuruyemişlerdendir. Mükemmel bir E vitamini ve magnezyum kaynağıdır. Bir avuç badem günlük E vitamini ihtiyacının yarısını karşılar. Kuruyemişler içerinde en fazla kalsiyum içerendir. Ayrıca potasyum, fosfor, demir ve tekli doymamış yağ içerir. Dışındaki kırmızı kabuğu güçlü bir antioksidan olan resveratrol içerir.

Yer Fıstığı: Yer fıstığının da dışındaki ince kabukta resveratrol vardır. En zengin arginin kaynaklarından biridir. Arginin kanı inceltir ve pıhtılaşmayı azaltır. Damarı genişletip kan basıncının düşmesine yardımcı olur ve damar iç yüzeyini korur. Yer fıstığı içerdiği protein, yağ, vitamin ve minerallerle önemli bir besindir.

Ay ve Kabak Çekirdeği: Televizyon dizileri izlerken çitlediğimiz ay çekirdeği B1,  E vitamini, selenyum ve folik asit bakımından zengindir. Triptofan ve B vitamininden zengin olması sebebiyle mevsimsel stres ve depresyonun azaltılmasına yardımcı olur. İçerdiği kolin sayesinde hafızanın güçlenmesini  ve konsantrasyonun artmasını sağlar. Kabak çekirdeği lezzetli ve besleyici güzel bir atıştırmalıktır.  Kalsiyum, magnezyum, demir, çinko, bakır, selenyum içerir. E ve B vitaminlerinden zengindir. Kabak çekirdeği triptofan ve glutamat adlı aminoasitlerden çok zengin bir besindir. Bu özelliği ile doğal uyku hapı vazifesi de görür. Triptofan, vücudumuzda doğal bir uyku bileşiği olan seretoninin öncü maddesidir. Glutamat ise gama aminobutirik asit (GABA) sentezinde rol oynar. GABA vücutta sakinleştirici etki yapmasının yanında stresi azaltan gerginliği gideren  ve uykuyu kolaylaştırabilen bir maddedir. Eğer uyku probleminiz varsa kabak çekirdeği sağlıklı bir akşam atıştırmalığıdır.

Ve son not:

İyi ve kötü birçok anıyla 2016’yı uğurlarken, 2017’yi içeriye davet ediyoruz. Ve rica ediyoruz tüm güzellikleri de beraberinde getirsin.  Umutla, düşle, sağlıkla, mutlulukla, aşkla geçirdiğimiz en güzel sene olması ümidiyle…

YORUM EKLE