Ara
Gümüşhane
Kapalı
2°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,7078 %0.01
50,2018 %0.06
5.909,06 % 0,12

GALANDAR AYI BAŞLADI

YAYINLAMA:

GALANDAR (Kalandar) Rumi Takvim’in ilk ayıdır. Galandar’ın birinci günü, Miladi Takvim’e göre Ocak ayının 13 ünü 14. gününe bağlayan gün.

Yeni bir yıla girerken evlere bolluk bereket ve huzurlu bir yıl temennisinde bulunulur. Bunu da eskiden köylerde çocuklar ve gençler akşam vakti değişik kıyafetler giyinir, veya deve olur,ev ev dolaşarak bereketli bir yıl geçirilmesi amacıyla ceviz, bulgur, fındık, dut kurusu, pestil, elma-armut kurusu gibi çerezler toplarlar. Toplanan erzaklar halaylar horonlar maniler ile birlikte gece geç vakitlere kadar yenir.

Galandar ; kültürel değerlerin yaşatılması birliğin beraberliğin kuvvetlendirilmesi ve kaybolmaması adına geleneksel olarak yapılan etkinliklerdir.

Bu etkinliklerden biri de galandar  gecesine mahsus pişirilen ekmeğidir. İçine para koyularak fırına verilen hamur Galandar ekmeğine dönüşür. Dilimlenen ekmekte para hangi aile bireyine denk gelir ise gecenin şanslısı olarak kabul edilir. Tepside bulunan ekmekler Galandar gecesine özel ekmektir. Diğer küçük çörekler ise biz de Golot olarak bilinen ekmek türüdür.

Karakışın soğuğu, bacalardan buzların sarkması kapılarda biriken kar kütleleri, zemheri ayının 13 ü gecesi ve İçimizi ısıtan galandar’ın eğlencesidir.

Benimde içinde bulunduğum Galandar gecesi organizasyonlarımız 2018’den bu yana ilimizde kutlanıyordu. Ülkemizde ve dünyada başlayan pandemi nedeni ile 2 yıl ara verilmiş oldu.

Galandar programı ile özellikle gençlerin bu geleneksel şöleni devam ettirmeleri, yöresel mani bilmece, yörenin yaşam tarzını, kullandığı deyimler, mahlaslar ve yöre türkülerini sahneleyerek nesilden nesile aktarımı amaçlanmıştır.

Bu etkinliğimizi kaldığımız yerden devam ettirmek temennisi ile,

Zemherinin ayında

Yürürken battık kara
Açın siz kapıları
Biz geldik Galandara

Evin kara tavuğu

Ağacın kovuğunda

Kimse evsiz kalmasın

Galandar soğuğunda

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *