Mermer Ocağı Manzaralı Karaca Mağarasına Hoş Geldiniz

Gümüşhane ili Torul ilçesi sınırlarında bulunan Krom Vadisi Gümüşhane’nin ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nin başta kültür turizmi olmak üzere mağara ve doğa turizmi açısından en önemli bölgesidir.

Birinci ve üçüncü sınıf sit alanlarından oluşan vadide bölgeye değer katan Karaca Mağarası, Santa Harabeleri, İmera Manastırı, Taş Köprü ve birçok yayla bulunmaktadır.

Krom Vadisi başlangıcı İkisu köyüdür ve İkisu köyü sınırları içerisinde faaliyete başlayan E:3344220 Numaralı II. Grup bir Mermer Ocağı Krom Vadisi’nin girişinde vadi bütünlüğünü bozacak niteliktedir. 

Şu an ocak alanına ulaşmak için yol yapımına başlanılması sureti ile faaliyete başlanılan mermer ocağı, kaya kesimi işlemi meydana geldiğinde Krom Vadisi yol güzergâhının Gümüşhane-Trabzon Karayolu İkisu yol ayrımından başlamak üzere 4 kilometre boyunca görünecektir.  En önemlisi de Karaca Mağarası girişinden ve Karaca Mağarası önünde bulunan seyir yapısından bakıldığında mermer ocağı direkt olarak görünecek durumdadır. 

Vadiye doğallığından dolayı ziyarete gelen turistler için bu olumsuz bir gelişmedir. 

Mermer ocağı ile ilgili olarak 16 Ekim 2018’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED gerekli değildir kararı verilmiştir.

150 milyon yıllık bir oluşum olan Karaca Mağarası her yıl sayısı 200 bini aşan yerli ve yabancı turisti ağırlayan önemli bir değerdir. 

Gümüşhaneli siyasetçilerimiz ve yerel yöneticilerimiz maalesef olaya duyarsız kalmaktadır.

Belki 10 kişinin 5 yıl çalışacağı bir istihdam kapısı olacak mermer ocağını, 150 milyon yıllık bir oluşumu ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlere göstermek çok da anlamlı bir iş olmayacaktır.

Bütün Gümüşhane halkını ve çevre gönüllülerini duyarlı olmaya davet ediyorum.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Necla Sonmez
Necla Sonmez - 5 yıl Önce

Size nasıl destek olabiliriz