TANRININ ELİ

Yıl 1986,

Dünya kupası çeyrek final maçında Arjantin İngiltere ile karşılaşmıştır. Karşılaşma sonunda Arjantin İngiliz milli takımını elerken karşılaşmadaki ilk gol efsane futbolcu Maradona’dan gelmişti. Bu golün daha sonra kamera kayıtları incelendiğinde elle atıldığı tespit edilmişti. Diego Maradona’ya bu durumu sorduklarında aldıkları cevap ise ilginçti;

“ Tanrının Eli”

Bu olay, Arjantin’de makul karşılandı ve meşru görüldü. Çünkü İngiltere düşmandı ve düşmana karşı her yol mubah bir hareketti. Öyle ya da böyle Falkland’ın intikamı alınmıştı.

Ve “ Tanrının eli” dokunduğu her suçu aklardı.

Siyasette öyle değil mi? Hitler sıkıştığında eline İncil alıyordu. Rus çarları ya da modern dönemin diktatörleri hepsi ne zaman sıkışsa Tanrı hep bir kurtarıcı oluyordu. Antik çağdan bugüne kadar değişmeyen bir şey varsa o da insanın din karşısında takındığı tutum ve Tanrıya biçilen roldür. Amerika’da meydana gelen olaylarda bile başkan Trump eline İncil almış ve kiliseden poz vermişti.

Dünyada ve konumuzun asıl noktası olan Türkiye’de de siyaset uzun zamandan beri Maradona usulü yapılır oldu. Amaca ulaşmak için her yol mubah sayıldı. Gelinen son noktadan baktığımızda, 28 Şubat’ın mağdurları bir daha mağdur olmamak için her yolu mubah sayan bir çizgide ilerlemeyi kendilerine ufuk çizgisi tayin ettiler.

Bir şekilde karşısına düşman çıkıyordu Türkiye’deki iktidarın. Önce Ergenekon Balyoz sürecindeki paşalar ( 28 Şubat artıkları), bir dönem Türk milliyetçileri, son zamanlarda FETÖ örgütü. Sanırım artık bu durumda geride kaldı. Yeni düşman çok uzaktan değil kendi içinden çıktı. İyi günde kötü günde, amaca giden yolda yapılan her işi mubah görenler sanırım artık ayrışmıştı. Parti içi rahatsızlık sanırım ayrılmayı tetiklemişti.( Görünen sebep)

Evet, Deva ve Gelecek Partilerinden bahsediyorum. Benim için ikisi arasında pek bir fark yok. Çünkü her ikisi de aynı fikri kaynaktan beslenen şahıs ve zümrelerin oluşturduğu siyasi temsil noktaları. Lakin cevap vermeleri gereken bir soru var.

Siyasetin tövbesi maziyi siler mi?

Bugüne kadar atılan gole “ Tanrının eli” diyerek yol yürüyenlerin, bugün o gol el ile atılmıştı demesi neyi değiştirir ?

YORUM EKLE