Ara
Gümüşhane
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,0514 %0.03
46,9841 %-0.05
4.240,61 % -0,23
2023’ÜN PANORAMASI

2023’ÜN PANORAMASI

YAYINLAMA:

Zaman acımasız.Dolu dizgin geçip gidiyor.

Geceler günleri, günler geceleri kovaladı. 

Yıllar içinde, saçlarımızdaki aklar,yüzümüzdeki çizgiler geçen her yıl dahada belirginleşiyor.

Gelenektir; yeni yıl başlayınca eskisinin muhasebesi yapılır, geleceğe dair beklentiler dile getirilir. 

Dönüp geriye doğru baktığımızda 2023 yılı unutulmaz bir yıl olarak hafızamızda yer etti.

Özellikle 6 Şubat deprem felaketi.

Zihinlere kazındı.

Yine bir hafta önce sınır ötesinden gelen 12 ana kuzusunun şehit haberi ve Sakarya ilinde meydana gelen trafik kazasında kaybettiğimiz vatandaşlarımız yüreğimizi dağladı.

Daha pek çok hadise var. 2023 yılı ülkemiz için umutlar kadar zorlukları, sevinçleri, hüzünleri, üzüntüleri ve acıları da içinde barındıran bir yıl oldu.

Bir hafıza tazelemesi yaparak geçen yılın panoramasını çıkarırsak;

-Türkiye, yılın başında 6 Şubat'ta "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremle sarsıldı.50 binden fazla vatandaşımız yaşamını yitirdi.

-Ukrayna-Rusya savaşı yine 2023 yılının önemli bir gelişmesiydi. Tahıl üretiminin ne kadar değerli olduğunu gösterdi.

-Hamas'a bağlı komandolar 7 Ekim'de Gazze Şeridi'nden İsrail'in güneyine sızarak sınır kasabalarını ve bir müzik festivalini bastı. ABD ve AB  tarafından terör örgütü olarak tanımlanan Hamas'ı "yok etme" yemini eden Tel Aviv, Gazze'ye yoğun bombardıman gerçekleştirdi.  21 binden fazla Filistinli öldürüldü.Terör devleti İsrail dünyanın gözü önünde Gazze’de soykırıma devam ediyor.

-“Ayaz geceler, Neden geldim İstanbul'a” gibi türküleriyle hafızalara kazınan Türk Halk müziği sanatçısı Burhan Çaçan 63 yaşında hayata veda etti.

-Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

-Türk siyasi tarihinin önemli aktörlerinden Deniz Baykal  84 yaşında hayata veda etti.

-Türkiye'nin yerli otomobili Togg üretilerek ilk olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teslim edildi.

-5 Mart - Millet İttifakı üyesi Meral Akşener, cumhurbaşkanı adayı olarak Kemal Kılıçdaroğlu'nun belirlenmesine tepki göstererek ittifaktan ayrılıp sonra tekrar geri döndü.

-Dünyanın ilk SİHA gemisi ve Türkiye'nin en büyük askeri gemisi TCG Anadolu, Türk donanmasının hizmetine girdi.

-Futbol dünyasından ünlü isimlerin de aralarında bulunduğu birçok kişiyi dolandırdığı gerekçesiyle  eski bankacı Seçil Erzan tutuklandı.

-26 Nisan - Ankara - Sivas yüksek hızlı tren hattı hizmete girdi.

-Türkiye mayıs ayında, 5 yıl boyunca görev yapacak cumhurbaşkanı ile parlamento üyelerini seçmek için sandık başına gitti, ilk turda cumhurbaşkanı adaylarının yeterli çoğunluğu alamaması nedeniyle Türkiye tarihinde ilk kez cumhurbaşkanı seçimi için ikinci tur oylama yapıldı.

-2 Mayıs - Avrupa ve Türkiye'nin en büyük güneş enerji santrali Karapınar GES hizmete girdi.

-Deprem sonrası çadır satışı nedeniyle büyük eleştirilerin hedefi olan Kızılay Başkanı Kerem Kınık istifa etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yarıştığı 28 Mayıs'ta yapılan ikinci turda Erdoğan, yüzde 52,18'lik oy oranıyla yeniden cumhurbaşkanı seçildi.

-3 Mayıs - 14.476 metre uzunluğuyla dünyanın üçüncü, Avrupa ve Türkiye'nin en uzun tüneli, memleketim Gümüşhane’de  “Zigana Tüneli” ismiyle hizmete girdi.

Merkez Bankası Başkanlığı’na Hafize Gaye Erkan, ilk kez bir bayan olarak atandı.

-Filenin Sultanları, 2023 yılı millî takım sezonunda; Milletler Ligi Şampiyonluğu kupası dahil 3 kupayı müzesine götürdü.

-Türk Silahlı Kuvvetlerinde ilk defa bir kadın subay amirallik rütbesine terfi ettirildi, Deniz Kuvvetlerinde Kurmay Albay Gökçen Fırat tuğamiralliğe yükseltildi.

-Almanya’da düzenlen Dünya Şampiyonası’nın klasik yay finalinde Kanadalı Eric Peters’i 6-4 yenen Mete Gazoz, altın madalya kazanan ilk sporcu oldu.

-Türkiye, Cumhuriyet'inin 100. yılı tüm yurtta büyük coşku ve törenlerle kutlandı. 

-CHP 38. Olağan Kurultayı'nda, 13 yıldır genel başkanlık görevinde bulunan Kemal Kılıçdaroğlu'nun yerine Özgür Özel seçildi.

-Sosyal medya fenomenleri Dilan ve Engin Polat çifti kara para aklama, vergi kaçakçılığı gibi suçlardan tutuklandı.

-MKE Ankaragücü Kulübü Başkanı Faruk Koca, Çaykur Rizespor maçından sonra hakem Halil Umut Meler’e yumruklu saldırıda bulundu.

2023 yılının son haftasında, Irak'ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesindeki bir üsse sızmaya çalışan teröristlerle çıkan çatışmada 12 askerimiz  şehit oldu.

-Son olarak süper kupa finalini Suudi Arabistan’da oynatmak isteyen Futbol Federasyonu, büyük bir skandala dönüşen müsabakayı oynatamayarak halen görevinden istifa etmemesi tepki gördü.

***

Acısıyla,tatlısıyla bir yıl böyle geçti hayatımızdan.Yaşanan sıkıntılardan ders çıkardığımız ve bu sıkıntılı günleri geride bıraktığımız, sağlıklı,huzurlu,kardeşlik içinde, istikametimizin doğru yaşantımızın düzgün olacağı yeni bir yıl dileklerimizle…

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *