ADAM OLURSUN

“Her devrin adamı değil, her devirde adam olmalıyız”
Rauf DENKTAŞ

Herkes gibi olma kendin gibi ol,
Özünü bulursan adam olursun.
Bir kapı arala gönüllere dol,
Sözünü bilirsen adam olursun.

Demirören köy odalarında kapı eşiğine diz kırıp atalarımızın ağzından çıkanları adeta birer emir telakki ederek güzel adına, doğruluk ve erdem adına her ne varsa kulağına küpe etmeye çalışan biri olarak mesleğim öğretmen, yazar ve şair olarak her zaman aynı mahvilde kelam etmeye, yazı kaleme almaya gayret gösterdiğimi sanıyorum. Yazılarımı okuyan sizler de şahitsiniz ki dediğim her sözü, yazdığım her kelamı önce kendi nefsime demişimdir.    

Mihnetin olmasın dünya varına,
Güldürür bir zaman kanma kârına.
İmanındır senle varır yarına,
Azını dilersen adam olursun.

            Adam olmak öyle sanıldığı gibi kolay iş olmasa gerek. Meşhur darbımeselde geçtiği gibi ‘ben sana vali olamazsın demedim, adam olamazsın dedim’ nasihatidir havsalamızda yer alan. Ve bu nasihatlerimizi inanın önce kendimize, evladı ayalimize dediğimizi size itiraf etmek isterim. Adam olmak ve adam kalabilmek aslolan.    

Makamlar kezzaptır giyeni yakar,
Yetimin gözyaşı mekânlar yıkar.
Bir zaman sorulur gün gelir çıkar,
Gözüne alırsan adam olursun.

            Hani öteden beri bilinen bir gerçek vardır ki; ‘bir kişiyi tanımak istersen ya yolculuk yap yâda bir iş kur’ diye. Bunun ne kadar doğru bir söz olduğunu bizzat kendimiz yaşamışızdır yâda en yakınımızdan görmüşüzdür. O yüzdendir ki arkadaş-dost bile sandığına sırrını ifşa etme ki yarın karşı karşıya gelmeyeceğinizin garantisi yok. Ve unutulmasın ki iki kişinin bildiği asla sır değildir.  

Bir gönül ehlinin varıp ardından,
Kibir hırkasını soyup bedenden.
İbrahim misali haklı nedenden,
Közüne dalarsan adam olursun.

Rabbim akıl vermiş ya hani insanoğluna doğru yolu ve hakikati kendi başına bulsun diye. Hemen her şeye aklı eren insanoğlu satın aldığı bir aleti, aldığı bir ilacı kullanmak için kılavuza veya prospektüse bakıyor da Hakk’ı bulmak ve bilmek için neden rehberimiz Kuran’a ve Efendimiz’in (SAV) sünnetine bakmaz hayret ederim. Ki bakmadığımız için vatanına ihanet eden, fuhşiyatı makul gösteren, tamamen dünyevileşen, holdingleşen ve Merhum Yaşar Nuri Öztürk’ün de dediği gibi ‘Allah İle Aldatanlar’ bu ülkede maalesef söz sahibi olmaktadırlar. Bu tağutları yıkacak olan biz eşrefi mahlukat olan insanlarız.    

Mecliste görünüp öne atılma,
Kıymetini koru pula satılma.
Zalim sofrasına sakın katılma,
Hızını bilersen adam olursun.

            Her devrin adamları var ya hani her rüzgâra göre şekil alanlara selam dahi verme ve uzak durmaya çalış. Çünkü bugün senden, yarın ondan görünen şahsiyetsizler onurunu ve olmayan şereflerini küçük bir makam-çıkar için her an satmaya muktedirler. Merhum Rauf Denktaş’ın altın nasihatini kulağımıza küpe yaparak; ‘her devrin adamı değil, her devirde adam olma’ derdiyle dertlenmeliyiz. 

Kitapları sırdaş arkadaş bilip,
Nerede insanlık arayıp bulup.
Atanı sayarak nasihat alıp,  
Sözünü dinlersen adam olursun.

            Ve nihayetinde ilk emri ‘OKU’ olan şerefli dinin mensupları olarak okumalıyız, okutmalıyız, okuduğumuzu anlamalı ve anladığımızla amel edebilmeliyiz. Kibir ve gurur kispetinden sıyrılarak Bayburtlu Ahmet, Davdav Hamdi, Kadir, Goryanalı Yusuf, Akçahisarlı Uğur, Mami ve dahi bilumum Allah dostunun hal ve hareketlerinden, sözlerinden dahi ibret alabilmeliyiz.     

Hayali sözüne kulak vererek,
Bir ömür beyhude çile sürerek.
Taptuk kapısına postu sererek,
İzine varırsan adam olursun.

YORUM EKLE