BAŞARI TESADÜF DEĞİLDİR

“Hiç kimse başarı merdivenlerini elleri cebinde tırmanmamıştır”
S. Keth Moorhead

Bazı şehirlerin tek umudu vardır. Sanayisi, ticari imkânları, zenginlik kaynakları, tarıma elverişli toprakları olmayınca haliyle eğitim denen mucizenin ipine sarılır. Coğrafya her ne kadar kader ise de insanoğlu imkânsızlıklar karşısında “cüzi irade”sini kullanarak ufuklar ötesini hayal etmeyi, zorluklar karşısında sebat ederek adeta Kaf dağını aşmayı öğreniyor haliyle.

En büyük zenginlik kaynağımız insan olduğuna göre bu alanda gençlerimizi motive ederek adeta Kuşakkayaların ötesini, Ziganaların arkasını göstererek hayal kurmayı ve o hayallerin peşinde azim ve kararlılıkla yürümeyi öğretiyoruz ilkin.

Genlerinde çalışkanlık olan gençlerimiz asla bizlerin yüzünü kara çıkarmamışlardır. “Yokluk en büyük imkândır” felsefesinden hareketle Tarhanaslı Hayrettin Tozlu’nun ölümü sonrası azmeden kızları bugün ülkenin dört bir yanında önemli yerlerde çalışmaktadırlar.

Sarıçiçekli kalebodur ustası Metin Gündüz ağabeyimizin zor imkânlarla okuttuğu evladı bugün Elazığ Vali Yardımcısı olarak görev yaparken koltuklarımızı kabartmaktadır.

Bu örnekleri artırarak vermek mümkün. Yakın çevremize baktığımızda her bir Gümüşhaneli gencin başarı öykülerini görebilirsiniz. İnanın Tarhanaslı Hayrettin ile Sarıçiçekli kalebodurcu Metin ustanın evlatlarının başarı hikâyeleri birer örnek ders olarak Gümüşhane’deki okullarda anlatılmalıdır.

27 yıllık meslek hayatımda hemen her kademede görev yapan bir öğretmen olarak âcizane olarak başarıya ulaşmanın yollarını 9 ana maddede özetleyebilirim;

Kendini tanımak: Bu başarı yolunun belki de en önemli adımıdır. Kişinin kendi kapasitesini, hedeflerini ve yolunu bilmesidir.  

Olumsuz denen deneyimlerden ders çıkarmak: Her hayırda bir şer, her şerde bir hayır vardır hakiki gerçeğini kulağımıza küpe etmek. Tarhanaslı Hayrettin’nin ölümü sonrası evlatlarının çalışmaktan başka şansları olmadığı anlaması ve başarmaları hakiki gerçeği.

Planlama yapmak: En kötü plan plansızlıktan iyidir hakikatinden hareketle plan hayatımızın adeta yol haritasıdır.

Mazeret üretmemek: Şuyum yok, buyum yok. Ben başaramam, mümkün değil, benim işim değil gibi olumsuz düşüncelerden beynimizi kurtarmak bir diğer önemli başarı yolu adımıdır.  

Harekete geçmek: Oturan yatandan, ayakta olan oturandan, yürüyen ayakta olandan, koşan yürüyenden her daim bir adım öndedir hareketinden mütevellit en önemli işlem harekete geçmektir.

İstikrarlı olmak: Edison mantığıdır ki 99 deney sonucu talebesinin yine başaramadık sözüne karşın hayır yapmamamız gereken 99 şey öğrendik diyerek 100. Denenmesinde en büyük buluşu ampulü bulması hakiki gerçeğidir.

Doğru arkadaş, doğru çevre: Arkadaş arkadaşın yol haritasıdır. Ki kötü arkadaş seni malum yerlere, iyi ve doğru arkadaş başarıya ve refaha götürür yoldaşını.

Mükemmeliyetçi olmamak: Tevazu sahibi olarak haddini bilerek hareket etmek de önemli bir başarı adımı olarak çıkar karşımıza. Ben bildim, başardım, menzile ulaştım yerine adım adım, sindire sindire, merdivenleri küçük ama sağlam adımlarla tırmanabilmektir aslolan. 

Zihinsel sağlığımıza özen göstermek: Bütün bu başarı yolunda yapılacak belki de en önemli şey hem bedensel ve hem de zihinsel sağlığımızı korumak olacaktır. Dünyanın bilinen en büyük dâhisi Einstein’ın bile sadece yüzde 12’sini kullandığı beyin en büyük tükenmez hazinedir. Kullanmakla asla zarar görmeyen tek organımızdır.             

Bugün Gümüşhane İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde yer alan yüzlerce okulumuzda çok değerli öğretmen ve eğitim çalışanlarının tek gayesi okumaktan başka hiçbir hal çaresi olmayan öğrencilerimizin hayallerini gerçekleştirmesi hakiki gerçeğidir.

Ve ilk gayemiz çocuklarımızın doktor, mühendis, öğretmen, psikolog, hakim, savcıdan ziyade çok iyi birer insan olma gayretidir. Gümüşhane İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Miraç Sünnetçi’nin hemen her ilçe ve beldelerde yer alan okullarda okuyan öğrencilerimizden aldığı “başarılı olma” sözü bu menzil yolunda tek pusulamız olacağıdır.

YORUM EKLE
YORUMLAR
kenan okumuş süleymaniye
kenan okumuş süleymaniye - 3 yıl Önce

Gençlik elden gidiyor hocam!! Bir kıssada şöyle der: Çocuk demiş ki Baba himmet eyle, Baba demiş ki; oğlum gayret eyle!!!

Eyyüp Demirel
Eyyüp Demirel - 3 yıl Önce

Yazın güzel oldu.Ünvan değil beyin önemlidir.Kararlılık mükemmel bir hazinedir.