BU ŞEHİR

Bu şehir düşlerimde bu şehir ki şahane,
Doğduğum ve doyduğum ey şehr-i Gümüşhane.
İsmail HAYAL

Gümüşhane coğrafya olarak belki çok avantajları bizlere sunmasa da bu şehirde mutlu yaşamak adına bazı faktörleri görmek gerekir. Ve bu şehrin en büyük zenginliği insan profilidir. Kısaca bu profilleri incelediğimizde ilk akla gelen isimleri özellikleri ile kısaca bir hatırlayalım.

Öncelikle bu şehir devrinin üç padişahına ders veren Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi gibi manevi bir liman olan bir şahsiyet Şiranlı Şeyhi Şeyrani gibi gönül eri, Çağırgan Baba gibi aşk oduna yanan bir derviş, son akıncı Pir Ahmet’in nöbete devam ettiği bir şehr-i şahanedir.

Bu şehir görev aldığı her döneminde kimliğine asla halel getirmeyen, bu şehri her şeyden çok seven ve bu şehrin insanlarını onore eden eski Savunma ve Adalet Bakanı Mahmut Oltan Sungurlu’yu,  milli mücadele döneminde Mustafa Kemal Atatürk'ün sağ kolu olan Maliye Bakanı Hasan Fehmi Ataç 'ı, meclisin aykırı ve haklı sesi Zeki Kadirbeyoğlu’nu ve siyasi bir deha Bakan Turgut Yücel’i çıkaran şehirdir.

Bu şehir yurt içi ve dışında adımızı gururla duyuran, medya ve sanayi devi, binlerce insan iş ve aş veren, okul ve eğitim yurtları açan Kelkitli Aydın Doğan'ı yetiştiren şehirdir.

Bu şehir Lütfi Doğan gibi bir manevi ismin, Prof Dr Kemalettin Aydın gibi bir hocanın, Sabri Varan gibi bir memleket sevdalısının, Dilaver Cebeci gibi Türkiye'm şairinin, Nurettin Özdemir gibi bir vatan sevdalısının ve Şinasi Özdenoğlu gibi bir hemşerimizin şehridir.

Yine bu şehir hemen her Gümüşhane konusunda kimse var mı demeden ileri atılan ve ilk safta yer alan İsmail Akçay'ın, Trabzon'da elimiz ayağımız olan Ciğerim Erol Birsen gibi bir hemşerimizin, Turan Tuğlu gibi yaşayan bir kültür hazinesinin, Yusuf Sadık gibi bir entelektüelin adımlarını hissettiğimiz vatan parçasıdır.

Bu şehir ömrünü adeta vakfeden Merhum Avukat Rafet Ataç 'ı, hayırsever şair Hıfzı Kenan Çetiner'i, genç yaşlarda kaybettiğimiz memleket sevdalıları Birol ve Ömer Faruk Hayal'i, şehrin hafızası Erdemir Akagün'ü, Necati ve Hicabi Çimen'i, hizmetleri ile iz bırakan Belediye Reisi Sabahattin Aytaç 'ı, tam bir muhabbet ehli olan Mustafa Canlı'yı çıkaran şehirdir.

Bu şehir muhabbet ehli Kadir Paşa Akçay, ufuk isim Kemal Akçay, renkli simalar Papaz Kamil, Cedde Osman, Deli Abdul ve Deli Fayık, Ford Osman, İslam'ın Zikri, haber kaynağımız Ekrem Gürses, herkesin derdine derman Pansumancı Osman, Fotoğrafçı Ruşen, güleryüzlü esnaf Nafi Aygün ve Hoca Mehmet, Kemençeci Temel, Terzi Keke Nuri, Hamamcı Halit Anaral, aykırı sesi Ali Cengiz Pınarbaşı ve daha niceleri ile var oldu.

Ve bu şehir bu şehri her platformda tanıtan, gururlandıran Milli Kayakçı Muzaffer Demirhan'ı, Cemal Alemdar 'ı, sanayici Temel Kaya ve Temel Söğüt'ü, Gültekin ve Sabri Şenel'i yetiştiren şehirdir.

Bu şehir varını yoğunu bu şehre vakfeden Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi Camii ve külliyesini inşaa eden Hacı Erkan Kocatürk'ün yaşadığı şehirdir.

Ve bu şehir davudi sesiyle Hafız Hasan Çoban'ı, büyük sevdasıyla Niyazi Sadık'ı, tam bir memleket sevdalısı Tahsin Söğüt'ü, marka isim Metin Akagün'ü, siyasi ve ticari deha Ernail Koç’u, bir başka değer Fikret Çimen’i, tam bir hanımefendi ve gönül insanı Gönül Sungurlu'yu, büyük eğitimci Tahsin Kantek ve eşi Meliha Kantek’i, kızları Sema Doğan'ı ve daha gurur duyacağımız birçok isimle gerçekten altın kalpli insanların şehri diyebiliyoruz.

Ve son olarak bu şehir Allah dostları Bıcık Aydın, Bayburtlu Ahmet, Kestaneci Hüseyin, Datdav Hamdi, Selami, Mahmut, Ergün, Kelkitli Hamal Hasan, Kara Dayı ile renk almıştır.

e biz bu şehre katma değer veren değerlerini çok ama çok seviyoruz. Ölenlerine rahmet kalanlarına sağlıklı ve güzel bir hayat diliyorum.

YORUM EKLE
YORUMLAR
yusuf Sadık eğitimci yazar-gazeteci
yusuf Sadık eğitimci yazar-gazeteci - 11 ay Önce

İsmail hayal öğretmenimiz Gümüşhane insanına olan sevgisini şiirlere ve kitaplara dökerek anlatırken eminimki büyük bir mutluluğu yaşamaktadır.
Kadir bilmek vefa duyma sevmek ve sevilmek adına örnek bu tespitleri galacağae taşınan değerlerimizin gün gelecekke bir esin kaynağı olarak şehrin markalaşmasına katkı sağlıoyacaktur.
kelimenin tam anlamıyla ve Büyük atatü
rk ün dediği gibi.."Türk gençliği ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendimde kuvvet bulacaktır..
İsmail hayal bu gerçekten hareketle yaptığı bu hizmet taktire şayandır.
ben şahsen tebrşik ederim. adım geçsede geçmese de..

kenan okumuş  süleymaniye
kenan okumuş süleymaniye - 11 ay Önce

İsmail Hayal kardeşim rahmetli babam gerçek bir G hane sevdalısıydı sert görünümlü ama yufka yürekli adam gibi adamdı bu vesile ile bütün ölmüşlerimize Allah rahmet eylesin.

Nazire Nalçacı
Nazire Nalçacı - 11 ay Önce

Emirler Mezarlığı nın yerini anneciğimin büyük dedesi hibe etmiş lakin hiç isimleri anılmaz.
Onlar yaptıklarını hiç anlatıp açığa çıkarmazlarmış..
Tapuya bakılsa onların olan tüm mülklerin üstüne sahipsizlikten bir çok kurum ve özel mülktür konuldu..
Dedelerimizin soyadları ÇERKESOĞLU dur. Anneannem evlenince soyadları GÖZLER olmuş..
Enson anacığımın bahçesi papaz kamil tarafından illegal yolla satılıp donuk yüzlü betonlar dikildi ve coğrafya bozuldu..
Ben mal mülk peşinde değilim..
Şunu unutamıyorum..
Anacığım Ankara dan döndüğünde bende yanına gitmistim ki Anacığımı ağlar buldum.
O binbir emekle yetiştirdiği ağaçlar kesilmiş, bahçenin üstüne serilmiş, o güzelim bahçe tarumar olmuştu..
Ben bu manzarayı ve Anacığımın perişan oluşunu beynime kazıdım.. Silmek istiyorum ve beceremiyorum..
Çoğu geceler rüyamda bahçemizi görür, silkelenerek kan ter içinde uyanır, günlerce etkisinden kurtulamam..
Ben hep bunu diyorum, memleketimin bağını bahçesini talanlayanlar öbür tarafta ve bu tarafta rahat yüzü görmesinler.
Ben hakkımı helal etmiyorum talan edenlere..
Ben maddi bir şey istemiyorum. Hatıralarımı geri istiyorum..
Emirler de yatanlarıma selam ve rahmet olsun.
Üzgünüm çokkkkkk üzgünüm..
Ömürlü ol değerli İsmail Hayal