Erdem’in kitabı çıktı

İstanbul Küçükçekmece'de faaliyet gösteren Gümüşhane İktisadi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin (GİYAD) genç başkanı Bayram Erdem’in “15 TEMMUZ - DARBE - MEDYA - TOPLUMSAL HAREKET – DİRENİŞ” kitabı çıktı.

Erdem’in kitabı çıktı

Geçtiğimiz ay Çıra Yayınlarından çıkan 314 sayfalık kitabında Erdem, 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen hain Darbe Girişimi çerçevesinde geleneksel ve yeni medyayı ele aldı.

Bilimsel bir çalışmanın sonucunda ortaya çıkan kitapta ağırlıklı olarak enformasyonun yayılımının nasıl gerçekleştirildiği üzerinde duruldu.

Geleneksel medya araçlarının darbe girişiminin engellenmesinde anlamlı düzeyde etkisinin olduğu ortaya çıkan çalışmanın yer aldığı kitapta 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin anlaşılabilmesi için Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerinde darbeler ve darbe geleneği üzerinde de duruldu.

Darbe girişimi gecesi, direnişe katılanların özellikleri, haberin ilk nereden alındığı, enformasyonun hangi araçlarla sağlandığı, geleneksel ve yeni medya araçları, toplumsal hareket ve direniş sürecine değinilen ve 5 bölümden oluşan kitabın tanıtım metninde şu ifadeler yer aldı: “15 Temmuz Darbe Girişimi'nin önlenmesinde ortaya çıkan toplumsal tepki savunmacı/korumacı özellik taşımaktadır. Darbe girişiminin başladığı ilk anlarda, darbecilerin bulunduğu alanlarda farklı toplumsal kesimlerden vatandaşlar kendiliğinden toplanmışlardır. Hükümet ve milli iradeye yönelik bu darbe girişimi, 2000'li yıllardan itibaren ordu siyaset ilişkisi çerçevesinde yaşanan değişim ve dönüşümlerin -Avrupa Birliği ilerleme raporları ve siyasal iktidarın bu yöndeki çabaları ve kararlılığı sonucu askeri vesayetin azaltılması ve sivil siyasetin daha belirleyici konuma gelmesi- kamusal alanda da görünür hale gelmesi, darbe sırasında ortaya çıkan direnişten ve toplumsal tepkinin somutlaşmasından da anlaşılmaktadır. Daha önceki darbe ve darbe girişimleri sırasında edilgen konumda olan vatandaşlar, aynı siyasal düzlemde olmasalar da -farklı siyasal görüştekiler- darbe girişimine karşı direniş göstermişlerdir. Bu, ilk modern darbenin yaşandığı dönemden itibaren -1876- Osmanlı'dan günümüze ilk defa ortaya çıkan siyasal ve toplumsal bir olgudur. Farklı kesimlerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan darbeye karşı direniş gösterileri, daha sonra siyasal iktidarın yönlendirmesiyle devlet ve millet ekseni temelinde gerçekleştirilmiştir. Kısaca 15 Temmuz Darbe Girişimi'ne karşı ortaya çıkan direniş, kendiliğinden savunmacı/korumacı temelden devlet ve millet eksenli olarak süreklilik kazanmıştır.”

https://www.kitapyurdu.com/kitap/15-temmuz--15-temmuz-darbemedyatoplumsal-hareketdirenis-bayram-erdem/658468.html

https://www.dr.com.tr/Kitap/15-Temmuz-Darbe-Medya-Toplumsal-Hareket-Direnis/Bayram-Erdem/Arastirma-Tarih/Politika-Arastirma/Turk-Politika/urunno=0002073841001

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER