Orda 10 Köy Var Uzakta

30 Nisan 2017 Tarihli 30053 Sayılı Resmî Gazete'de gözüme takılan ve fazlası ile dikkatimi çeken iki kararı sizlerle paylaşmak istedim.

Bu kararlar şu şekilde idi;

1- ''Siirt İli Eruh İlçesi Körüklükaya Köyünün, Şırnak İli Merkez İlçesine bağlanması, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 2’nci maddesinin (B) ve (D) bentlerine göre uygun görülmüştür.''

2- ''Samsun İli Asarcık İlçesi Arıcak Mahallesi Kerimoğlu ve Dere Kümeleri yerleşim yerlerinin aynı ilin Tekkeköy İlçesi Çayırçökek Mahallesine bağlanması, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun sekizinci maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi

Kanunu’nun ikinci maddesinin (B) bendine göre uygun görülmüştür.''

Bir tanesi İl İdaresi Kanunu’nun diğeri ise Belediye Kanunu’nun ilgili maddelerine göre verilen iki karar.

Süreci takip edenler iyi bilir Gümüşhane'de Torul ilçesinden ayrılıp Gümüşhane Merkez İlçeye bağlanmak isteyen 10 köy vardı.

Bu köylerin Torul Kaymakamlığına yapmış olduğu müracaat Gümüşhane Valiliğine Gönderilmiş ve Gümüşhane Valiliği yaklaşık bir yıl önce süreci başlatmış idi.

11.05.1988 Tarih ve 19811 Sayılı Resmî Gazetede yayınlanan “Sınır Anlaşmazlığı, Mülki Ayrılma ve Birleşme İle Köy Kurulması ve Kaldırılması” hakkındaki yönetmelikte bu süreçte nasıl hareket edileceği yönetmeliğin 30. maddesinde açıkça

yazılmış olup süreç şu şekilde işlemektedir.

Madde 30- Valilikteki işlem dosyasında;
1) Dilekçe (varsa yetkili organ kararları),
2) Halk oylaması ile ilgili:
a- İmzalı seçmen listesi,
b- Oylama ilânı ile ilgili tutanak,
c- Oylamanın başladığı ve bittiğine dair tutanak,
d- Oy ayrım tutanağı,
3) 1/100.000 veya 1/200.000 ölçekli kroki (4 örnek),
4) Mesafe cetveli (2 örnek),
5) Nüfus cetveli (2 örnek),
6) İl idare kurulunun istişarî kararı (2 örnek),
7) İl genel meclisinin istişarî kararı (2 örnek) ile
8) Vali görüşü

Sürecin 2. maddesindeki halk oylamasında %95,4 lük evet kararı çıkmış ve 10 köy halkı kesin bir irade sergilemiştir.

3.4. ve 5. maddelerde olağan ve olumlu şekilde tamamlanmış fakat 6.7. ve 8. maddeler ise olumsuz kararlar verilmesi ve olumsuz görüş bildirilmesi neticesinde talep İç İşleri Bakanlığına gönderilmiştir.

Memlekette Parlamenter sistemden Cumhurbaşkanlığı sistemine geçildiği, anayasanın, kanunların ve birçok yönetmeliğin değiştiği günümüz Türkiye’sinde Gümüşhane'yi yönetenler, ''sınırlar değişecek, başka köylerinde talepleri olacak, bir sürü kağıt kürek işi olacak vs.'' gibi ucuz gerekçelerle İl idare kurulu ve İl Genel Meclisinde olumsuz karar verilmesini sağlamış ve olumlu mu yoksa olumsuz mu bilmediğimiz Vali görüşü ile süreç bakanlığa taşınmıştır.

Cumhurbaşkanlığı Sistemi referandum sürecinde %95,4'lük iradesi hiçe sayılan 10 köy halkı sandığa gitmeyip süreci protesto etmek düşüncesinde iken olay milletvekilimiz sayın Hacı Osman Akgül Bey’e İnkılap Köyünde yapmış olduğu toplantıda sorulmuş ve sayın vekilimizin yanıtı ''Şu an ülke olarak hassas bir dönemden geçiyoruz, o nedenle şimdilik talebiniz kenarda dursun.'' şeklinde yanıtlanmıştır.

Cumhurbaşkanlığı sistemi halk oylamasını memleket meselesi olarak değerlendiren vadi halkı nitekim Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine yaklaşık %90 evet demiştir.

Sayın vekilimize şimdi sormak isterim, Musalla Deresi köyleri için hassas olan dönem Siirt Eruh’ta veya Samsun Asarcık’ta hassas değil mi ki oralarda aynı süreç devam etti ve bakanlıkça talepleri onaylandı.

10 köy halkı veya muhtarları Cumhurbaşkanımıza bir şekilde ulaşacaktır. Pekâlâ ulaştıklarında %95,4 lük halk iradesine bütün il yönetiminizle beraber sırt çevirdiğinizi nasıl izah edeceksiniz.

Biz Siirt’te ve Samsun’da verilen kararları görünce şunu anladık. Devlet bakidir ve devletin işleri yürür. Nitekim Sayın İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu da iyi bir devlet adamıdır. Ve kesinlikle sizler iç siyasetinizde boğulmayıp da halkın talebini bütün çıplaklığı ile sayın bakanımıza taşısaydınız eminim sayın bakanımız gereğini yapacaktı.

Ancak siz halk iradesinin yanında olmak yerine Torul’da son kullanım tarihi geçmiş birkaç siyasetçinin yönlendirmesi ile hareket ettiniz.

Musalla Vadisi Köylerinin hala umudu vardır. Çünkü Musalla Vadisi Köyleri Halkı;

İçişleri Bakanına, Başbakanına ve Cumhurbaşkanına güvenmektedir.

Bütün olumsuzluklara rağmen süreç halkın lehine sonuçlanacak ve süreci baltalamak isteyen herkes hırslarında ve heveslerinde boğulacaktır.

Hakkın ve halkın yanında olan, kişisel hırslarına göre değil devletin ve milletin bekası için çaba gösteren yöneticilerimize kavuşmamız dileği ile,

Sağlıcakla Kalın.

YORUM EKLE